Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Alzheimer-kórt jelezhet a vékonyabb agy

2013. március 27. 12:30 Alzheimer-kórt jelezhet a vékonyabb agy

Vékonyabb az agy külső rétege azokban az idős emberekben, akikben nagy az esélye az Alzheimer-kór kialakulásának, derült ki egy új kutatásból. Jelenleg azonban nincs mód arra, hogy ezt az információt felhasználhassuk a demencia megelőzésére.

Az Alzheimer-kór a hatodik leggyakoribb haláloknak számít az Egyesült Államokban az amerikai Alzheimer Társaság adatai szerint. A betegséggel összefüggő halálozás az elmúlt években nőtt. A Neurology c. folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Dr. Brad Dickerson, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának neurológus professzora szerint az eredmények lehetővé teszik a betegség előrehaladásának nyomon követését.

Számos területen kisebb a betegek agykérge

A kutatók az agy külső rétegének, az agykéreg vastagságát vizsgálták. Dickerson elmondta, arra az agyi területre összpontosítottak, amelyek különösen érzékenyek az Alzheimer-kórral szemben. Ezek a területek jelentős szerepet játszanak a memória működésében, a problémamegoldó képességben és a magasabb nyelvi működések tekintetében. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az agykéreg számos területe kisebb az Alzheimer okozta demenciában szenvedő betegekben. A mostani kutatásban 159 személy agyi MR-vizsgálatának eredményeit elemezték.

Három évvel később az alanyokat olyan vizsgálatoknak vetették alá, amelyek az agyműködést mérték. Azok a résztvevők teljesítettek a legrosszabbul, akik a legvékonyabb agykéreggel rendelkeztek. Közülük minden ötödik tapasztalt kognitív romlást. Ők a gerincvelői folyadék rendellenességének jeleit is mutatták, ami az Alzheimer-kór egyik lehetséges jele. A legvastagabb agykéreggel rendelkezők közül ezzel szemben egy személy sem tapasztalt ilyen panaszokat.

Nincs gyógymód

Az MR-vizsgálat költsége valószínűleg nem fogja befolyásolni a módszer alkalmazhatóságát, mivel a vizsgálatok ára a tudományos világban csak néhány száz dollár, ráadásul sok idősebb beteg esetében más okokból amúgy is végeznek agyi MR-vizsgálatot. Mivel az Alzheimer-kórnak nincs gyógymódja, a képalkotó vizsgálat legjobb alkalmazása az lehet, hogy segít a kutatóknak meghatározni, hogy hatékonyak lesznek-e a gyógyszerek.

(Medipress)

Címkék: Alzheimer, Agy

Megosztás