Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > A matematikai képességek hiánya az agyban gyökerezik

2013. február 23. 10:00 A matematikai képességek hiánya az agyban gyökerezik

Nem tudja kiszámolni a borravalót, vagy képtelen gyorsan ellenőrizni a boltban a visszajárót? Semmi probléma, nyugodtan fogja a matematikai hiányosságokat az agyára, egészen pontosan a parietális agykéregre.

A legújabb kutatási eredmények szerint a hároméves korú gyerekek becslési képessége alapján következtetni lehet a későbbi, általános iskolai matematikai képességeikre. Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) tanulmánya alapján a kutatók megállapították, hogy az iskolában matematikai és számolási nehézségekkel küzdő gyerekek veleszületett becslési képessége általában meglehetősen gyenge. A diszkalkulia, vagy számolászavar néven ismert jelenség a diszlexiához hasonlóan a társadalom 5-8%-át érinti.

A parietális agykéreg a felelős

A koponya hátsó és felső részén található, a fali lebenyhez tartozó parietális agykéreg tehető felelőssé a matematikai képességek hiányáért, mondta a tanulmány eredményeire hivatkozva Michele M. M. Mazzocco, a kutatás vezetője, a baltimore-i Kennedy Krieger Kutatóintézet munkatársa. „A diszlexiásokhoz hasonlóan a diszkauliás gyerekek is lehetnek nagyon intelligensek, egész egyszerűen csak teljesen más módon dolgozza fel agyuk az információkat” -mondta Daniel Ansari, a Nyugat-Ontarioi Egyetem pszichológia docense.

Ansari tanulmánya bebizonyította, hogy a diszkaluliás gyerekek esetében a számok feldolgozásáért felelős parietális agykéreg nem aktiválódik a matematikai problémák megoldása során. A kutatók egyelőre még nem tudták megállapítani, hogy a parietális agykéreg inaktivitása okozza-e a számolási nehézséget, vagy éppen fordítva, az agyi terület inaktivitása csupán egy szimptómája a rendellenességnek. (Medipress)

Címkék: Agyi terület, Matematika

Megosztás