Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > A csontvelő őssejtjei pótolhatnak szerveket

2012. október 26. 14:40 A csontvelő őssejtjei pótolhatnak szerveket

Csontvelő sejtek (Fotó: Wellcome Images)

Csontvelőből nyert őssejtek segítségével képesek voltak növelni a szövetek, szervek regenerációs képességét a Marylandi Orvostudományi Egyetem munkatársai, amikor állatokon hajtottak végre kísérleteket.

A csontvelőből nyert sejtek képesek voltak más szöveti struktúrák, például a szívizom, az agy, vagy a hasnyálmirigy kialakítására. Így egészen új távlatok nyílnak meg számos kóros állapot, például a cukorbetegség, a Parkinson- kór, illetve az Alzheimer- kór gyógyításában. A vizsgálatok, amiket Dr. David Tirisler és munkatársai irányítottak, elsősorban arra irányultak, hogy a csontvelőből sikeresen azonosíthassák azokat a sejteket, melyek képesek lehetnek más irányú elköteleződésre, így más szövetek, szervek funkcionális pótlására. Az ilyen, multipotensnek nevezett sejtek felszínén jelen van a CD34 molekula.

Az eredmények biztatóak, de még sok vizsgálat szükséges

Egy korábbi kutatás során a tudósok speciális módszerekkel képesek voltak tenyészteni csontvelő- eredetű őssejteket, melyek normál esetben a vérsejtek kialakításában, ezen keresztül pedig az immunrendszer fenntartásában játszanak szerepet. A jelenlegi vizsgálat során rájöttek, hogy hasonlóan a legszélesebb spektrummal rendelkező embrionális ősejtekhez, az így nyert sejtek többre is képesek, mint a vér alakos elemeinek kialakítására.

További előny, hogy ezen módszer esetén nem áll fenn a daganatos transzformáció veszélye, szemben az embrionális, illetve a genetikai manipuláció útján nyert őssejtekkel. A kutatást a Marylandi Orvostudományi Egyetem és a Párizsi Descartes Egyetem munkatársai együttesen végezték, a részletes beszámoló a Comptes Rendus Biologies- ban olvasható.

(Medipress)

Címkék: Őssejt, Csontvelő, Cd34 molekula

Megosztás