Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Új eszköz a vakság gyógyításában

2012. augusztus 23. 11:00 Új eszköz a vakság gyógyításában

Egérkísérletekben a vakság gyógyításában hatékonynak bizonyult a retinaprotézis, mely közel normális állapotára állította vissza a látókészséget – derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányból.

A fejlesztés, mely a kutatók reményei szerint hamarosan emberi kipróbálásra kerül, világszerte mintegy 25 millió megvakult egyénen segíthet, akiknél a szem ideghártyájának megbetegedése a kiváltó ok – leggyakrabban a sárgafolt (makula) degeneráció. A retinaprotézis ötlete nem új, régóta próbálkoznak elektródok beültetésével, de génterápiás eljárásokkal is kísérleteznek.

Képes utánozni a fény keltette idegi impulzusokat

A Cornell Egyetem (New York, Egyesült Államok) munkatársai viszont egy magasabb szintre léptek: a protézist egy számítógépes chiphez kapcsolták, mely képes utánozni a fény keltette idegi impulzusokat, és azokat továbbítja az agy felé. Sheila Nirenberg professzor és munkatársai már tíz éve dolgoznak a módszeren, és próbálták megfejteni a retina és az agy kódolási rendszerét.

Hamarosan tesztelik embereken is

A retinabetegségek során az ideghártya fényérzékeny receptorai pusztulnak el, enélkül a szem nem képes a fényingereket átalakítani neurológia jelekké. Általában azonban a jelátvitelben szerepet játszó kapcsolósejtek, a ganglionsejtek, működése ép marad, így az elvi lehetőség megvan, miszerint a feldolgozás pótlása visszaadhatja a látás készségét. Sajnálatosan a korábbiakban tesztelt elektródok csupán kevéssé voltak képesek ingerelni a ganglionsejteket, és az alternatív megoldást jelentő génterápiás módszer sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Jelen vizsgálat újszerűsége abban rejlik, hogy felismerték, a ganglionok ingerlése önmagában nem elégséges, hanem egy bonyolult matematikai modell alkalmazása szükséges – ennek kivitelezése a beépített számítógép feladata. A következő lépés a módszer embereken történő kipróbálása lehet.

(Medipress)

Címkék: Gyógymód, Vakság, Új technika

Megosztás