Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Sikerült bőrsejtből hímivarsejtet előállítani

2012. október 24. 15:50 Sikerült bőrsejtből hímivarsejtet előállítani

Bőrsejtből előállított őssejt (Fotó: Science3point0.com)

Kutatóknak sikerült emberi bőrszövetből korai szakaszban lévő hímivarsejteket létrehozniuk. A módszernek köszönhetően sok ezer meddő férfi, köztük gyermekkori rák túlélői számára is valóra válhat az apaság álma.

A bőrszövetből „növesztett” hímivarsejt egy szép napon lehetővé teszi majd, hogy a terméketlen férfiak olyan gyermeket nemzzenek, akik genetikailag a sajátjuk. Ráadásul annak köszönhetően, hogy a férfiak termékenységének újabb részleteiről lebbenti fel a fátylat, a felfedezés új fogamzásgátlók és a meddőséget kezelő „csodagyógyszer” kifejlesztéséhez vezethet.

A termékenységi szakértőknek korábban embrionális őssejtekből sikerült hímivarsejtet előállítaniuk, ezt azonban sok bírálat érte. A bőrszövet kiindulási pontként való alkalmazását etikailag elfogadhatóbbnak tartják. Ez az eljárás ráadásul azt is jelenti, hogy a hímivarsejt a férfi génjeit tartalmazza.

Eltérő struktúra, ugyanolyan termékenyítő hatás

A kutatás során a Pittsburgh-i Orvostudományi Egyetem kutatói különféle vegyületek ötvözetével visszatekerték a bőrsejtek „biológiai óráját”, és az embrionális őssejtek kaméleonszerű tulajdonságával rendelkező sejtekké változtatták őket. Tápanyagok kombinációja segítségével ezután rávették a sejteket, hogy kerek sejtekké alakuljanak, amelyek fejlődésben csupán néhány lépésre vannak az érett hímivarsejttől.

A kutatás vezetője, Dr. Charles Easley úgy véli, a hímivarsejt fejlődésének legnehezebb részét sikerült megfejteni. Innen már viszonylag egyszerűen tovább lehet lépni a következő szakaszba, a megnyúlt sejtek szakaszába, amelyeknek ugyan még nincs farkuk, mégis képesek a petesejt megtermékenyítésére. A technikát a jelenlegi törvények szerint még hosszú évekig nem lehet alkalmazni a klinikai gyakorlatban, de az áttörés rövid távon új meddőség elleni gyógyszerek és fogamzásgátló gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet.

(Medipress)

Címkék: Meddőség, Bőrsejt, Petesejt, Hímivarsejt

Megosztás