Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Porckorongproblémákra hajlamosító gént találtak

2012. szeptember 25. 17:00 Porckorongproblémákra hajlamosító gént találtak

Fotó: Lawrence Chard

Több ezer ember genetikai jellemzőinek elemzése és gerincvizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak brit kutatók, hogy egy génváltozat jelenléte kapcsolatba hozható a porckorongproblémákra való hajlammal.

A középkorú nők harmadának van gondja legalább egy porckorongjával, ami a hát alsó részének fájdalmához vezet. Az állapot becslések szerint a páciensek négyötödénél örökletes lehet. A mostani vizsgálatba a King's College London kutatói 4600 embert vontak be, akiknek gerincoszlopáról mágneses rezonanciás képalkotóval (MRI) készítettek felvételt, és DNS-elemzést is végeztek náluk.Az összehasonlításból kiderült, hogy a PARK2 jelű gént hordozó embereknél jóval nagyobb volt a porckorongproblémák kockázata.

A felfedezés új terápiás módszerek kifejlesztéséhez vezethet

A kutatásban úgy találták, hogy a PARK2 gén változatainak jelenlétében a porckorong elváltozásának folyamata gyorsabban zajlott le, vagyis gyorsabban alakult ki a derékfájás. A kutatók elmondták, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a gén miként, milyen lépéseken keresztül befolyásolja a folyamatot. Ha sikerül tisztázni a mechanizmust, az új módszerek kifejlesztéséhez vezethet a gerinc alsó szakasza fájdalmának terápiájában. A tanulmány az Annals of Rheumatic Diseases című szakfolyóiratban jelent meg.

(MTI)

Címkék: Genetika, Gerinc, Probléma, Gének

Megosztás