Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Már az ősemberek is húsevők voltak

2012. október 11. 13:30 Már az ősemberek is húsevők voltak

Fotó: floridatraveler.com

Egy másfél millió éves koponya részletéből a tudósok arra következtetnek, hogy már az őskori emberek is rendszeresen fogyasztottak húst. 

A Tanzániában, Olduvai Gorge-ban talált gyerekkoponyán vérszegénységre utaló sérülések látszanak, amit a B-vitaminban szegény étrend okozhatott. "A halála idején kétévesnél fiatalabb gyermek koponyasérülései arra utalnak, hogy a húsevés már az ősembereknél is olyan gyakori volt, hogy hiánya vérszegénység kialakulásához vezethetett" - nyilatkozta Manuel Dominguez-Rodrigo, a madridi Complutense Egyetem munkatársa.

Valószínűleg nem jutott elegendő húshoz

Gyerekek esetében a nagyobb étrend-változások, mint például az elválasztás okozzák a legtöbb étkezési hiánybetegséget, így a vérszegénységet is. A koponyatöredék egy olyan gyerektől származik, aki épp áttért a szilárd táplálékok fogyasztására, de nem jutott elegendő mennyiségű húshoz. Az is elképzelhető, hogy még anyatejen élt, és az anya elégtelen és húsban szegény táplálkozása miatt alakult ki a betegség a kisgyereknél is.

Mind a két verzió arra enged következtetni, hogy másfél millió évvel ezelőtt élt elődeink már vadászó életmódot folytattak és fiziológiailag hozzászoktak a rendszeres húsfogyasztáshoz. Az már korábbi vizsgálatok során is kiderült, hogy az ősemberek fogyasztottak húst, de az nem volt teljesen világos, hogy mennyire volt része az étrendjüknek. A kutatás részletes leírása a PLoS One című folyóiratban jelent meg.

(Medipress)

Címkék: Hús, Fogyasztás, Ősember

Megosztás