Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Hasonlóan ismeri fel agyunk az arcokat és más tárgyak képeit

2012. október 20. 13:00 Hasonlóan ismeri fel agyunk az arcokat és más tárgyak képeit

Az arcfelismerésért felelős agyi régió más specializált vizuális funkciókat is ellát, így például az autószakértők ennek segítségével ismerik fel a különböző kocsikat – derült ki egy új kutatásból.

A fusiform arcérzékeny terület nagyobb borsó nagyságú rész, ami az agy temporális lebenyében található. Ez a régió akkor aktiválódik, ha arcokat látunk. Régóta vita tárgya, hogy vajon mennyiben játszik szerepet ez a régió más tárgyak felismerésében is. A mostani vizsgálatok során a Vanderbilt Egyetem tudósai mágneses rezonancia vizsgálatok segítségével megfigyelték néhány autóbolond önkéntes fusiform arcérzékeny területét és rájöttek, hogy nincs olyan régió az agyban, ami csak és kizárólag az arcfelismerésre specializálódott. Az autószakértők agya ugyanis hasonló mértékben reagált az arcokra és az autók képeire egyaránt.

A felfedezés új kezelések kifejlesztésében segíthet

"Nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy ugyanazok a neuron csoportok dolgozzák fel az arcok képeit és az egyéb tárgyakéit, de az biztos, hogy nincs olyan agyi régió, ami csak és kizárólag arcfelismerésre specializálódna" - nyilatkozta Rankin McGugin, a kutatás vezetője. A kutatók szerint a felfedezés, mely szerint a fusiform arcérzékeny terület segíthet más tárgyak felismerésében, segíthet a tudósoknak olyan kezelési módszerek kifejlesztésében, amelyeket az arcfelismerési zavarral küzdő, például autista betegek esetében lehet alkalmazni. A kutatás részletes leírása a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklap online kiadásában olvasható.

(Medipress)

Címkék: Agy, Felismerés, Arcfelismerés, Képek, Autó

Megosztás