Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Miért a szőrtelenebb férfiakra buknak a nők?

2012. október 19. 17:00 Miért a szőrtelenebb férfiakra buknak a nők?

Fotó: Mike Slichenmyer

Az emberek közel sem olyan szőrösek, mint legközelebbi főemlős rokonaik, ami több mint egy évszázada nem hagyja nyugodni az evolúciós biológusokat. A viszonylagos szőrtelenségünk magyarázatára szolgáló egyik közismert elmélet szerint a nők azért részesítik előnyben már régóta a csupaszabb férfiakat, hogy elkerülhessék a tetveket és más, a bundában tanyázó vérszívókat.

A legújabb kutatás szerint azonban ez az „ektoparazita elleni védekezés” elmélet nem feltétlenül magyarázza az emberi szőrtelenség evolúciós kialakulását. A tanulmány szerint a nők általánosságban jobban kedvelik a viszonylag szőrtelen férfiakat, és ez a preferencia attól függetlenül fennáll, hogy alacsony vagy magas az élősködők kockázata.

„Az evolúciós nézőpont alapján a szőrtelen férfiakat kellene jobban kedvelni, különösen olyan területeken (vagy kultúrákban), ahol magas az élősködők kockázata, például az Egyenlítő környékén, ahol a legnagyobb a parazitaveszély” – magyarázta a kutatást vezető Pavol Prokop, a Nagyszombati (Trnava) Egyetem biológus professzora. „Csak két olyan országot hasonlítottunk össze, amelyek parazitakockázata eltér, de nem mutattunk ki különbséget a nők preferenciáját tekintve.”

Nem számítanak az élősködők?

A kutatók 161 török és 183 szlovák nőt kértek fel arra, hogy értékeljék szőrös és szőrtelen mellkasú férfiak vonzerejét. Mindegyik férfiról nyaktól derékig készítettek két-két képet szőrös és szőrtelen mellkassal. A szakértők a paraziták útján terjedő betegségek gyakorisága miatt azt feltételezték, hogy a török nők jobban előnyben részesítik majd a csupasz férfiakat, mint a szlovákok, akik számára az élősködők kisebb problémát jelentenek.

Az eredmények azonban azt mutatták, hogy mindkét országban nagyon kevés (20 százalék) tartotta vonzóbbnak a szőrös mellkast. Prokop azonban úgy véli, mielőtt az ektoparazita hipotézist teljesen elvetnénk, szélesebb körű kutatásokra lesz szükség sokkal több országban.

(Medipress)

Címkék: Férfi, Parazita, Szőr, Élősködő, Vonzó

Megosztás