Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Képes 'kitapogatni' a száj, mely ételek illenek a borokhoz

2012. október 20. 10:00 Képes 'kitapogatni' a száj, mely ételek illenek a borokhoz

Fotó: Jonathan Gomez

Amerikai tudósok valószínűleg megtalálták a választ arra a régóta megválaszolatlan kérdésre, hogy miért kívánjuk a zsíros húsokhoz a száraz és fanyar vörösborokat. 

A bor csípősen fanyar ízvilágához kiválóan megy a húsok 'sikamlós' zsíros íze: a kettő egyensúlyban van egymással és ez az, ami ellenállhatatlanná teszi a kombinációt. A kutatási eredmények segíthetnek megmagyarázni, miért kívánják az emberek a zsírosabb ételek mellé a fanyar, savanyú és keserű ízeket, például a steakhez a vörösbort, a sushihoz a gyömbért és a hamburgerhez az üdítőitalokat. Valószínűleg a salátaöntetek olajos, savas íze is a zöldségekét hivatott ellensúlyozni.

Az egyik legérzékenyebb szervünk

A tudósok rájöttek, hogy egy szőlőmag- és zöld tea kivonatból, valamint alumínium-szulfátból álló enyhén fanyar vegyület képes kiegyensúlyozni a húsok zsírjához köthető síkos érzést a szájban. "A száj egy rendkívül érzékeny szerv, az egyik legérzékenyebb az egész testünkben" - nyilatkozta Paul Breslin, a Rutgers Egyetem és a Monell Kémiai Érzékszervek Központ munkatársa - A szánkban az egyensúly megteremtéséhez elengedhetetlen fontosságú a megfelelő ételek kiválasztása."

Az egyensúly a lényeg

"A zsíros és fanyar ételek által a szánkban kiváltott érzésekkel magyarázható, hogy miért fogyasztjuk szívesebben a zsírosabb ételeket valamilyen fanyar kísérővel" - tette hozzá a kutató. A tudósok szerint az emberek elsősorban azért fogyasztanak ellentétes ízvilágú ételeket, hogy egyensúlyt teremtsenek a szájukban és ezzel biztosítsák a változatos étrend fenntartását. A kutatás részletes leírása a Current Biology című szaklap októberi számában olvasható.

(Medipress)

Címkék: Ízérzékelés, Száj, Ízek

Megosztás