Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Újfajta módszer a masszív csontsérülések gyógyításában

2012. november 30. 08:50 Újfajta módszer a masszív csontsérülések gyógyításában

Fotó:  Scheermed 2012

Új, a korábbiaknál olcsóbb megoldást mutattak be a Beth Israel Diakonissza Egészségügyi Központ munkatársai, amelynek segítségével javítani lehet a kiterjedt csontállomány-vesztésen átesett szövet gyógyulását.

A csontok viszonylag jó gyógyulási hajlammal rendelkeznek, gondoljunk csak a törésekre. Azonban traumás sérülések során nagy csontdarabok veszhetnek el, ez pedig megnehezíti, esetenként ellehetetleníti a gyógyulást. A Journal of Bone and Joint Surgery oldalain bemutatott módszer segítheti az ortopéd sebészek ilyen irányú munkáját, például a harctéri sérülések kezelésében.

Dr. Christopher Evans és munkatársai arra jöttek rá, hogy az ilyen kiterjedt defektusok kimenetelét alapvetően befolyásolja a mechanikus környezet. Meglepő, hogy csak most került sor a kiterjedtebb sérülések vizsgálatára, ugyanis a törések kezelése során alkalmazott gipszek, sínek, fémlemezek és egyéb merevítők a rögzítést szolgálva felgyorsítják a gyógyulást. A módszer nagyobb traumák esetén is működőképes.

Akár 20 cm-es darab is hiányozhat

A szóban forgó sérülések jelentik az ortopéd sebészek legnagyobb kihívását. Gyakorta akár 20 cm-es darab is hiányozhat, amit komplikálhat a lágyrészek állományvesztése is, továbbá a csökkent érhálózat, a sebgyógyulás lokális tényezői, illetve a fertőzések. A probléma igen nagy számban jelentkezik katonai bevetések esetén, például az afganisztáni katonák között. A dinamizációnak nevezett beavatkozás a végtag merevségének szabályozásából áll, ehhez különböző mechanikai eszközöket lehet alkalmazni. Amint a gyógyulási folyamat beindul, enyhíteni lehet a merevségen, ez részleges mozgásokat tesz lehetővé. Viszont a nagyobb defektusok esetén hasonló eszközök mellett az orvoscsoport a fordított dinamizációt alkalmazta.

Patkányokon bevált

A kísérletes patkánymodellben alkalmazott módszer során a szövethiányt elsődlegesen porcszövettel töltötték ki, amit a porc elcsontosodása követett. Azonban a csontosodást a mechanikai fixáció hátrányosan befolyásolta. Viszont ezt követően az erek újdonképződéséhez merevebb területre van szükség, tehát a mechanikai feszességet az aktuális igényhez, a gyógyulási stádiumhoz kell igazítani. A folyamatot tovább lehet segíteni növekedési faktorok segítségével. A kutatók megállapításaikat 60, mesterségesen combcsont-hiányos patkányon tették meg.

(Medipress)

Címkék: Új módszer, Csont, Törés

Megosztás