Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Hogyan keletkeznek az új szívsejtek?

2012. december 11. 17:00 Hogyan keletkeznek az új szívsejtek?

Fotó:  California Institute for Regenerative Medicine

A szív képes új sejteket létrehozni, azonban a folyamat mikéntje és gyakorisága idáig nem volt világos. A Brigham and Women Kórház (Boston, Egyesült Államok) munkatársai új módszerrel próbálták tetten érni a jelenséget.

Új, bonyolult képalkotó módszer segítségével tanulmányozható az érett emlőssejtek osztódása. Dr. Richard T. Lee és munkatársai arra keresték a választ, hogy milyen gyakran jönnek létre a szívben új sejtek. A multi-izotóp képalkotó tömegspektrometriának elnevezett eljárás, melyet Dr. Claude Lechene munkacsoportjával együtt fejlesztettek, újabb részleteket tehet helyre a kirakós játékban.

A meglévő sejtekből keletkeznek az új sejtek

A kutatók preklinikai modellben zöld fluoreszcens fehérje (GFP) segítségével jelölték a már létező szívsejteket, és az új sejtek kialakulását tanulmányozták. Nagy meglepetésre, az újonnan képződő sejtek forrását inkább a már meglévő sejtek jelentették, semmint az őssejtek. Vagyis szívinfarktust követően is inkább ez a mechanizmus kerül előtérbe, nem pedig a korábban vázolt folyamat, az őssejtek szívizom irányában történő elköteleződése. Mindazonáltal az életkor előrehaladtával ez a fajta regenerációs készség egyre kevésbé lesz kifejezett. A tanulmány a Nature decemberi számában jelent meg.

(Medipress)

Címkék: Szív, Sejtek, Képződés

Megosztás