Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Hogyan látjuk a színeket?

2012. december 17. 11:10 Hogyan látjuk a színeket?

Idáig nem pontosan értettük, hogy a szem miként dolgozza fel a különböző színeket, hiszen a látópigmentek ugyanolyan típusú fényérzékeny molekulákat (kromofórokat) tartalmazzák, melyek mégis máshogy reagálnak a különböző hullámhosszú fényre.

A retinal kromofór (egy A-vitamin származék) minden állatban jelen van, azonban az azzal kapcsolatban lévő fotoreceptor fehérje (opszin) határozza meg a színspektrum elnyelését, a kéktől, vagy az ultraibolyától egészen a vörösig. Azonban ennek részletei nem voltak pontosan tisztázva, ezért Babak Borhan professzor és a Michigan Állami Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, miként képesek az opszinok az elnyelési spektrumot megváltoztatni. Érdeklődésük az emberi szem fotoreceptora felé fordult, a rodopszin egy opszint és egy kromofórt tartalmaz.

Forradalmi módszert alkalmaztak

Korábban a retina működését az elektrosztatikus teóriával magyarázták, ez azt jelenti, hogy a kromofór egyik vége erős pozitív töltést hordoz, és a kialakuló töltéskülönbség képes a hosszabb hullámhosszú sugarak elnyelésére, melyek a spektrum vörös végén foglalnak helyet. Egy másik elmélet szerint a kromofór-opszin komplex képes változtatni alakját, ami befolyásolja az elnyelési tulajdonságokat. Mindazonáltal ezen teóriák bizonyítása nagy nehézségekbe ütközik, ugyanis igen problémás a pigmentekkel való munka. A Science oldalain bemutatott vizsgálat ezért egy forradalmi módszert alkalmazott: bélsejtekből vontak ki egy fehérjét (hCRPBII), mely az A-vitamin származékait köti, és egy célzott mutáció segítségével képessé vált a pigmentfehérje kötésére.

Mesterséges pigmenteket is létrehoztak

Így spektrofotometria segítségével tesztelni lehetett a belépő, illetve a kilépő fény tulajdonságait, ily módon következtetve a fényelnyelésre. A kutatók sikeresen bizonyították a töltéseloszlási feltételezés helyességét, és azt is, hogy a fény érzékeléséhez alakváltozásra nincs szükség. Emellett a tudósok képesek voltak mesterséges pigmenteket létrehozni, melyek az emberi teljesítőképességet meghaladó hullámhosszokat is érzékeltek.

(Medipress)

Címkék: Látás, Érzékelés, Szem, Színek

Megosztás