Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > A legkisebb a tornasorban – az alacsonynövésről

2012. december 05. 16:30 A legkisebb a tornasorban – az alacsonynövésről

Gyakran találkozni olyan szülőkkel, akik a gyermekük alacsony testmagassága miatt aggódnak. Ez leginkább akkor kezd aggasztó lenni (még a gyerekek számára is), amikor a tornasorban a sor végére kell állnia. Ezeknek a gyerekeknek a nagy része valójában nem is kórosan alacsony, annak ellenére, hogy az adott osztályban a legkisebb.

Egy rendelőben először is pontosan megmérik a gyermek magasságát. Megkérdezik a szülők testmagasságát is, ez sokat elárul a gyermek várható magasságáról (ritka, hogy két pici szülőnek kosárlabdázó gyereke legyen). Azután a kiskönyvébe vagy a kartonjára berajzolják a fejlődési görbére a mért magasságot. Ezt az úgynevezett percentilis görbét sok száz gyerek adatai alapján rajzolják. Képzeletben 100 azonos korú kisfiút/kislányt állítsunk tornasorba, és megnézzük, hogy a gyermek hol helyezkedne el. Ha itt is a sor végén, az utolsó három hely valamelyikén állna, valóban érdemes kivizsgálni.

Szoros megfigyelés

Fontos, hogy az adott gyerek fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérjük, mert más-más oka van annak, ha a szépen növekedő gyermek megáll a fejlődésben; ill. más az oka, ha folyamatosan növekszik, csak a kortársaihoz képest van lemaradva. Emiatt lényeges, hogy a védőnő, a gyerek- és az iskolaorvos rendszeresen mérje a gyerekeket!

Lehetséges okok a háttérben

Amennyiben valóban aggasztó a helyzet, részletes kivizsgálást kell végezni. Gyakran áll az alacsonynövés háttérben valamilyen krónikus betegség (szív-, máj-, vesebetegség, felszívódási zavar, csontrendszeri betegség, genetikai eltérés). Sokszor ez a lisztérzékenység egyetlen tünete is. Ha ilyen okot nem találunk, a gyermeket leggyakrabban endokrinológiai szakrendelésre irányítják, itt foglalkoznak többek között a hormonális eltérésekkel. Amennyiben valamelyik hormon hiánya okozza az alacsonynövést (ez viszonylag ritkán fordul elő), az esetek egy részében az időben elkezdett hormonpótlás látványos eredményt hozhat. Ha a háttérben valamilyen krónikus betegség áll, akkor annak kezelésével a növekedés is beindulhat. Fontos tehát, hogy időben észrevegyük, hogy kik azok a picike gyerekek, akik kórosan alacsonyak, hiszen ha időben kivizsgáljuk őket, akkor akár súlyosabb betegség kialakulását előzhetjük meg; sőt a megfelelő kezeléssel akár a normális testmagasságot is elérhetik.

Címkék: Gyermek, Magasság, Növekedés, Alacsony

Megosztás