Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Anatómia > Fejben dől el az izomfáradtság

2013. március 07. 09:05 Fejben dől el az izomfáradtság

Az izomaktiváció mértéke függ a motivációtól, az akaraterőtől, a fizikai erőnléttől, illetve az izomfáradtság mértékétől. A Zürichi Egyetem munkatársai a jelenség agyi hátterét térképezték fel.

Elsőként bizonyítja Kai Lutz neuropszichológus és Urs Boutellier sportorvos vezetésével végzett kutatás, hogy az izomterhelő gyakorlatok során jelentkező aktivitáscsökkenést idegrendszeri folyamatok befolyásolják. A munkacsoport korábbi vizsgálatai szerint az izomból eredő idegi impulzusok gátolják az agykéreg elsődleges motoros (mozgató) területét. Megállapításaikat egy olyan kísérletre alapozták, melynek során a résztvevők combizom-összehúzó gyakorlatot végeztek, egészen addig, amíg már nem voltak képesek több erőt kifejteni. A gerinccsatornába fecskendezett érzéstelenítő ugyanakkor gátolta, hogy az izmok a jelet az agy felé közvetítsék, ennek következtében pedig a központi idegrendszeri gátlás jelentősen gyengébbnek bizonyult, mint ép izominformáció mellett.

Az idegrendszer szabályozza a mozgás aktivitását 

Második lépésben funkcionális mágneses képalkotó segítségével térképezték fel azt, hogy az aktivitást az agy mely területei befolyásolják: leginkább a talamusz, és az inzuláris kéregnek nevezett terület volt érintett – az információfeldolgozás során mindkettő stresszkeltő, mely például fájdalomra, vagy éhségérzetre alakul ki. A harmadik vizsgálat az inzuláris kérgen keresztül megvalósuló, az elsődleges motoros területre kifejtett gátlására irányult. A teszt során szobakerékpárt alkalmaztak, ugyanakkor a kutatók mérték a két agyterület közti kommunikációt. Megállapították, hogy az idegrendszer nem csupán az információt szállítja az agyhoz, de az elsődleges motoros területre gyakorolt hatás miatt szabályozza a mozgási aktivitást is. A megállapításra alapozva a jövőben új módszereket dolgozhatnak ki, melynek segítségével számos betegségben optimalizálható az izmok teljesítménye.

Az összetett vizsgálatsorozat harmadik része a European Journal of Neuroscience oldalain látott napvilágot.

(Medipress)

Címkék: Testmozgás, Sport, Izomláz, Fáradtság

Megosztás