Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Mozgással kivédhető az örökletes magas vérnyomás

2013. február 14. 09:00 Mozgással kivédhető az örökletes magas vérnyomás

Fotó: Horton Group

Azok, akiknek szülei magas vérnyomással küzdenek, megelőzhetik a betegség kialakulását saját magukban, ha rászánják magukat a megfelelő mennyiségű mozgásra – derült ki a Hypertension című folyóiratában megjelent tanulmányából.

A magas vérnyomású szülők gyermekei, a Dél-Karolina Egyetem Arnold Közegészségügyi Iskolája szerint 34 százalékkal csökkenthetik a betegségre való hajlamukat, ha mozogni kezdenek. Robin P. Shook, a több mint hatezer ember bevonásával készült tanulmány vezető szerzője kifejtette, hogy már heti 150 percnyi séta is sokat javíthat az ember állapotán.
Heti ötszöri intenzív gyaloglással megelőzhető

A szakemberek 20 és 80 év közötti, túlnyomóan fehér felnőttet kísértek figyelemmel átlagosan 4,7 éven keresztül, akik mind a dallasi Cooper Klinika betegei voltak. A tanulmányban résztvevők 33 százaléka számolt be róla, hogy szüleiknél magas vérnyomás betegsége áll fenn. A vizsgálat kezdetekor valamennyi résztvevő egészséges volt, ám az idő előre haladtával közülük több mint 1500-nál jelentkezett magas vérnyomás. Az adatok összevetése után nyilvánvalóvá vált, hogy a magas vérnyomás kialakulásában egyértelmű szerepet játszott az, hogy valakinél jelen volt-e már a családban a betegség, illetve, hogy az illető mennyi testmozgást végzett. A tanulmány következtetései egybecsengenek az Amerikai Szív Társaság javaslatával, miszerint heti legalább öt alkalommal történő intenzív gyaloglással mindenki sokat tehet egészsége megőrzéséért.

(Medipress)

Címkék: Séta, Magas vérnyomás, Hajlam, Mozgás

Megosztás