Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Hogyan okoz teltségérzetet a fehérjében gazdag étel?

2013. január 14. 09:00 Hogyan okoz teltségérzetet a fehérjében gazdag étel?

Az étkezési teltségérzet jóval bonyolultabb annál, mint a csípőméret megnövekedése: a belek és az agy között kétirányú jelkapcsolat van, mely fehérjében gazdag étel elfogyasztása után ébred.

Sokan tanácsolják, hogy együnk lassan, hiszen időbe telik, mire az agyunk is „érzi”, hogy jóllaktunk. Úgy tűnik azonban, hogy a teltségérzet kialakulása sokkal több mindenen múlik, mint gondoltuk. Az élelem bevitelét alapvetően a mü-opioid receptorok szabályozzák – ezek a molekulák jönnek ingerületbe morfin hatására is. A stimuláció növeli a bevitelt, ugyanakkor a jel gátlása csökkenti az étvágyat. Ilyen hatás jön létre, amennyiben az étel fehérjében gazdag – a peptidek jelet közvetítenek az agyba, mely a bélre visszahatva glukóz felszabadulását idézi elő, így növelve a megelégedés érzését.

Ha hiányzik ez a receptor, jól sem lakhatunk

Olyan egérkísérletek esetében, ahol hiányzott a mü-receptor, nem jött létre glukózfelszabadulás, így teltségérzés sem. Ugyanakkor, szemben a normális egyedekkel, ezeknél az állatoknál Dr. Gilles Mithieux és a Lyoni Egyetem munkatársai nem voltak képesek befolyásolni az étvágyat a receptor ingerlésével. A felfedezés új lehetőségeket nyithat meg az elhízás kezelésében, és megelőzésében. A tanulmány a Cell c. folyóiratban jelent meg.

(Medipress)

Címkék: Elhízás, Okai, Receptor, Teltség

Megosztás