Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Nitrogén-monoxid terápia segíthetne a hipoxiás betegeken

2013. március 04. 09:02 Nitrogén-monoxid terápia segíthetne a hipoxiás betegeken

A Mount Everest megmászására irányuló expedíció, mely a szervezet alacsony oxigénszintre adott válaszát is górcső alá vette, megállapította, hogy a nitrogén-monoxid javíthatja az intenzív ellátásra szoruló betegek felépülését.

A szervezet oxigénellátásának a csökkenése, vagyis a hipoxiás állapot, számos élőlény, így az emberi szervezet esetén is életveszélyes. A szervezetben kialakuló nitrogén-monoxid (NO) számos biológiai folyamat szabályozó tényezője, befolyásolja a vérnyomást, a tanulási és memóriafunkciót, és véd a fertőzésekkel szemben is. A Londoni Egyetem és a Warwick Egyetem munkatársai egy 2007-es, a Mount Everest megmászására irányuló expedícióban résztvevők vérmintáit elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy azon a tengerszint magasságán élők esetén, akikben magasabb a nitrogén-monoxid termelési aktivitás, nagyobb magasságokon változik a kis erek véráramlása.

A hegyekben élőknek eleve magasabb NO-szintje

A tanulmány felveti, hogy amennyiben befolyásolni lehet a nitrogén-monoxid termelését - már vannak forgalomban erre irányuló gyógyszerek, vagy gázok – jobban javulna az intenzív ellátásra szoruló, korlátozott oxigénellátású betegek állapota. A kutatás megállapította azt is, hogy a tengerszint feletti magasabb régiókban élők eleve magasabb normális NO-szinttel rendelkeznek – emiatt vélték úgy a kutatók, hogy ez az állapot hozzásegít az alacsony oxigénszint tolerálásához.

A kutatás új terápiás kezelés kifejlesztéséhez vezethet

Az expedícióban összesen 222-en vettek részt, köztük a két egyetem orvosai és kutatói. A vizsgálat során az alanyok vérében az oxigénszintet 8400 méter magasságban mérték, ily módon tesztelve az emberi szervezet extrém körülmények közötti alkalmazkodási készségét. A nagy magasságokban lévő alacsony oxigénnyomás miatt a vér oxigénfelvétele csökkent, ami nagyon hasonló az intenzív ellátásra, például mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek állapotához – ez lehet szívbetegség, tüdőbetegség, vagy érbetegség szövődménye.

Dr. Denny Levett és munkatársai megállapították, hogy a csökkent oxigenizáltságra a szervezet az NO-termelés fokozásával válaszol. Akiknél ez létrejön, jobban képesek alkalmazkodni a nagyobb magasságban lévő körülményekhez. Ez a megfigyelés akár az intenzív ellátás alternatív terápiás módszerének születését eredményezheti. A tanulmány a Scientific Reports folyóiratban jelent meg.

(Medipress)

Címkék: Oxigénhiány, Nitrogén-monoxid

Megosztás