Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Dr. Okostelefon

2013. február 24. 10:00 Dr. Okostelefon

Az okostelefonok fontos orvosi műszereket is képesek helyettesíteni, a szívmonitortól kezdve a mikroszkópig – állítják a Worcester Műszaki Egyetem kutatói.

Csupán azáltal, hogy a beteg ujjával megérinti egy androidos okostelefon kameráját, máris olyan pontos adatokat lehet levenni tőle, amilyenekre eddig csak a kórházakban használatos drága műszerek voltak képesek. Legalábbis a szakemberek ezt állítják. Más kutatók pedig kimutatták, hogy az iPhone-t akár mikroszkópként is lehet használni, illetve olyan alkalmazása is elérhető, amely a lehelet alapján megmondja, elég éhesek vagyunk-e már ahhoz, hogy tízórai szünetet tartsunk.

Az okostelefonokkal otthon is ellenőrzés alatt állhatnának a betegek

A mérnök-kutatók arra is rájöttek, hogyan lehet az okostelefonok kamerájával nem csak a szívritmust, de a légzést és a vér oxigénszintjét is klinikai pontossággal megmérni, pusztán a beteg ujjában áramló vérről készült felvétel révén. A szívmonitor alkalmazást letesztelték a hagyományos kórházi monitorokkal szemben, és a telefon nem maradt el pontosságban az orvosi műszerek mögött, ami a szakemberek szerint lehetőséget adhat arra, hogy a betegek saját okostelefonjaik segítségével otthonukban is rendszeresen ellenőrizhessék magukat.

Ki Chon professzor már korábban kidolgozott egy algoritmust, amely egy sor életjelet képes ellenőrizni a hagyományos kórházi eszközök segítségével. A mostani tanulmányban Chon kifejtette, hogy az okostelefon ugyanilyen pontossággal képes mindezeket az adatokat megmérni, ezért most már egy iPad-verzió kifejlesztésén dolgozik. Az új technológia részleteiről az IEEE Transactions on Biomedical Engineering című szaklapban számolnak be a szakemberek.

(Medipress)

Címkék: Telemedicina, Okostelefon

Megosztás