Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Új, a HIV vírushoz hasonló immunhiányos betegség bukkant fel

2013. február 12. 11:00 Új, a HIV vírushoz hasonló immunhiányos betegség bukkant fel

Szakértők arról számoltak be, hogy Kelet-Ázsiában új immunhiányos tünetegyüttes okoz megbetegedéseket és haláleseteket. Az USA Országos Egészségügyi Intézete (NIH) szerint a betegség nem hozható összefüggésbe a humán immundeficiencia vírussal (HIV), mégis hasonlít a HIV okozta megbetegedéshez.

Az új, emberről-emberre nem terjedő tünetegyüttes során az immunrendszer ellenanyaga gátolja a fertőzések és az autoimmun betegségek elleni harchoz nélkülözhetetlen egyik molekulát. Az antitest az interferon-gamma ellen hatva váltja ki a felnőttekben immunrendszer elégtelen működését. A betegségben szenvedők különösen fogékonyak az úgynevezett opportunista kórokozók által okozott fertőzésekre, amelyek akár évekig lappanghatnak a szervezetben, de csak akkor aktiválódnak és szaporodnak el, amikor az immunrendszer legyengül.

Genetikai tényezővel állhat összefüggésben

„Egyelőre nem ismerjük az okát” – nyilatkozta a New England Journal of Medicine c. lapban megjelent tanulmány szerzője, Dr. Sarah Browne. „Valószínűleg valami olyan genetikai tényezővel állhat összefüggésben, ami az ázsiai származású emberekre jellemző, de környezeti tényezők is okozhatják. Ezt még nem tudjuk.” Browne azt is elmondta, hogy a tünetegyüttes következtében egyesek súlyosan megbetegednek és életüket veszthetik, másokban viszont hosszú távú, váltakozó intenzitású krónikus betegség alakul ki. Ráadásul egyesek a fertőző betegségekre válnak fogékonyabbá, másokban pedig olyan autoimmun betegségek alakulnak ki, mint a reumatoid arthritisz vagy a lupus.

Idősebb korosztálynál alakul ki

A kutatásból az is kiderült, hogy az opportunista fertőzésekben szenvedők általában 50 év feletti emberek voltak, ami arra utal, hogy a szindróma hosszabb idő alatt fejlődik ki. A szakértők úgy vélik, az a legfontosabb, hogy kiderítsék, hogyan termelik a betegek ezeket az antitesteket, előre tudják jelezni, kinek az állapota fog javulni, és kié súlyosbodik, és olyan kezeléseket fejlesszenek ki, amelyek közvetlenül ezeket az antitesteket célozzák.

(Medipress)

Címkék: Hiv- vírus, Új betegség, Immunhiányos betegség

Megosztás