Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Védelmet nyújthatnak a vérmérgezés ellen a kínai ételek

2013. január 11. 11:00 Védelmet nyújthatnak a vérmérgezés ellen a kínai ételek

A Feinstein Orvosi Kutatóintézet munkatársai felfedezték, hogy a kínai konyhában meglehetősen gyakran használt babfajta védelmet nyújthat az életveszélyes szepszis ellen.

A kutatók megállapították, hogy egy bizonyos fehérje, a HMGB1 összekötő szerepet tölt be a gyulladások kialakulásában. A gyulladásokra szüksége van a szervezetnek az egészség megőrzése érdekében, ugyanis gyulladás nélkül a sebek és a fertőzések soha nem lennének képesek meggyógyulni. Azonban az állandó és tartós gyulladásos állapot roncsolhatja a szöveteket és károsíthatja a létfontosságú szervek egészségét, valamint súlyos betegségeket, például szepszist okozhat.

Mi is az a szepszis?

A szepszis nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett szindróma, amely súlyos formája a beteg halálához is vezethet. A szepszis folyamata tulajdonképpen a szervezet válasza valamilyen külső kórokozóra, amelynek következtében gyulladásos és véralvadási folyamatok aktiválódnak. A gyulladásos és a véralvadási reakció, egy idő után az immunrendszer által kontrollálhatatlanná válik, a kezdeti ponttól távol eső szervek is érintettek lesznek és életveszélyes állapot alakul ki. A szepszis következtében olyan létfontosságú szervek is károsodást szenvedhetnek, mint a máj, szív, tüdő, vese, vagy az agy, és amennyiben a károsodás súlyosnak bizonyul, a folyamat akár visszafordíthatatlan is lehet, emiatt rendkívül fontos, hogy időben diagnosztizálják és megállítsák a tartós és állandó gyulladást.

30-70 százalékkal növelte a kísérletben résztvevő patkányok túlélési esélyeit

A HMGB1 fehérje semlegesítése védelmet jelenthet a tartós gyulladás és szervek súlyos károsodása ellen, mondta Dr. Haichao Wang, a Feinstein Orvosi Kutatóintézet munkatársa, a tanulmány vezetője, aki kutatótársai segítségével megállapította, hogy egy Indiában őshonos, és a kínai konyhaművészetben gyakran alkalmazott babfajta, a mungobab (Vigna radiata) kivonata jelentős mértékben csökkentette a HMGB1 fehérje termelődését. A kutatók beszámolója szerint a kísérletben résztvevő patkányok túlélési esélyeit körülbelül 30-70 százalékkal növelte meg a mungobabból készített kivonat. A Feinstein Orvosi Kutatóintézet kutatási eredményei az Evidence-based Complementary and Alternative Medicine (eCAM) legutóbbi számában jelentek meg.

(Medipress)

Címkék: Gyulladás, Szepszis, Kínai étel, Bab, Vérmérgezés

Megosztás