Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > A túlzott soványság nehezíti a teherbeesést

2013. február 21. 10:30 A túlzott soványság nehezíti a teherbeesést

A túlzott soványság jobban megnehezíti a teherbeesést, mint a túlsúly, mert a soványak szerevezetében kritikusan lecsökken az ösztrogén termelése.

Az új kutatási eredményből kiderül, hogy a sovány nőknek lényegesen kisebb esélyük van a teherbeesésre, mint a kórosan elhízottaknak. Richard Sherbahn termékenységi szakértő elmondta, hogy míg az elhízásra aránytalanul sok időt és figyelmet fordítanak az orvosok, addig a kóros soványság problémáját hajlamosak alábecsülni.


A divat ment az egészség kárára

Mivel a lányok körében a nullás méret a divat, így sok mindenre képesek érte. Akár önsanyaragatásra, éhezésre is. Gyakran alakul ki anorexia vagy bulimia, komoly testképzavar. A chicagói Termékenységi Központban az elmúlt 8 évben 2500 mesterséges megtermékenyítéssel kezelt nőt vizsgáltak meg, akiket 3 csoportba osztottak: kórosan sovány, normál súlyú és elhízott. A normál testsúlyú megtermékenyített nők felének született meg a babája, míg az elhízottak csupán 5 százalékkal vannak mögöttük, a kórosan soványak körében viszont csak 34 százalék adott életet gyermeknek. Még az orvosok is meglepetten álltak a tények előtt, miszerint az elhízottak könnyebben estek teherbe, de mégis logikus a dolog, hiszen ismert tény, hogy a soványság miatt csökken az ösztrogén, vagyis a női nemi hormonok termelődése.

(Medipress)

Címkék: Terhesség, Várandós, Sovány

Megosztás