Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Még mindig nincs megfejtés a koffein-diabétesz kapcsolatra

2013. január 09. 09:00 Még mindig nincs megfejtés a koffein-diabétesz kapcsolatra

Nagy volumenű kutatás eredményei igazolták, hogy a cukros italok fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, de azt nem igazán sikerült kideríteni, hogy a koffein hátráltatja vagy gyorsítja-e a folyamatot.

A vizsgálat során több mint 100 000 férfit és nőt követtek nyomon 22 éven keresztül. A cukrozott italokat fogyasztók esélye 23 százalékkal nőtt a cukorbajra, de a kockázat nagyjából ugyanakkora volt a koffeines és koffeinmentes üdítők esetében. A kávé azonban – a koffeinmentes is – enyhén csökkentette a betegség kialakulásának esélyét. „Úgy láttuk, a koffein nem jelent semmiféle különbséget” – foglalta össze a kutatás vezetője, Dr. Frank Hu, a Harvard Egyetem munkatársa. „A kávé előnyös, de a koffein sem előnyösen, sem hátrányosan nem befolyásolja a diabétesz kialakulását.”

Az elmúlt évtizedek kutatásai arra engedtek következtetni, hogy a koffein időszakosan meggátolja a cukor hatékony felszívódását. A cukorbetegek pont ezzel a problémával küzdenek, így a koffein és az édesített italok még inkább fokozhatják a betegségre való hajlamot. Mások viszont a kávé és a tea védő hatásáról számoltak be, mely épp az ellenkező effektusra utal.

A koffeinmentes kávé hatásosnak tűnt

Hu és munkatársai 75 ezer nő és 39 ezer férfi szokásait vizsgálták meg, a nyolcvanas évek közepén kezdődött hosszú távú egészségügyi felmérések adatbázisaiból. A cukros italokat fogyasztók körében nőtt a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A nőknél a koffeines készítmények 13, a nem koffeines 11 százalékkal emelték a betegség esélyét, férfiaknál pedig 16 illetve 23 százalékkal. A koffeinmentes, mesterséges szerekkel édesített termékek nők esetében enyhe, 6 százalékos emelkedést okoztak. A kávé azonban valamelyest enyhített a kockázaton. A korábbiakkal egybehangzóan azt is megállapították, hogy a koffeinmentes kávé még eredményesebben szorította vissza a betegség esélyét.

A cukorbetegség nem gyógyítható

„Még nem tisztázott, hogy a szervezet miként tolerálja a koffeint” – mondta el James Lane, a Duke Egyetem tudósa, akinek rövid távú kutatásai a koffeint a szervezet glükózfeldolgozó képességének időszakos csökkenésével hozták kapcsolatba. A cukorbetegség nem gyógyítható, csak szinten tartható. A szövődmények sokrétűek, a magas vérnyomástól kezdve egész a vakságig. Sokan egyetértenek abban, hogy több kutatás szükséges a koffeinmentes kávé és a cukorbetegség kockázata közti bonyolult kapcsolat tisztázására. Addig is a cukorbetegség megelőzése érdekében legjobb a sok zöldség és gyümölcs, valamint a rendszeres testmozgás.

(Medipress)

Címkék: Cukorbetegség, Hatása, Koffein, Diabétesz

Megosztás