Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Egy pohár bor erősíti a csontokat

2013. február 21. 12:00 Egy pohár bor erősíti a csontokat

Minden nap egy pohár bor – így marad kemény a csont. Az étrend és csontsűrűség kapcsolatát vizsgáló felmérés szerint a visszafogott borfogyasztás csökkentheti a csontritkulás kockázatát. Más alkoholos italok, mint például a rövidek és a sör azonban nem rendelkeznek ilyen hatással.

A Kelet Angliai Egyetem és a londoni Royal College kutatói több mint 1000 női ikerpárt vizsgáltak az étrend és a csonttörések kockázata szempontjából. A brit hölgyek mind az ötvenes éveik közepén jártak.

 

A tudósok azt vizsgálták, hogy az elfogyasztott ételek és italok mutattak-e összefüggést a törött csontok számával. „A mérsékelt borivást kapcsolatba lehetett hozni a nagyobb csontsűrűséggel, a hagyományos XX. századi angol étrendet viszont a gyengébb csontokkal” – mondták a kutatók. A kikérdezés mellett az önkéntes résztvevők csontjainak állapotát is megmérték a csípőizületben, a gerincben és a combcsont fején. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent eredmények azt mutatták, hogy a bor kedvező hatást gyakorol a csontsűrűségre.

Túlzásba se vigyük

A hagyományos, halból, krumpliból, sült babból, húsos pitéből és főtt húsból álló angol konyha nem valami előnyös a csonterősség szempontjából. A sok gyümölcs és zöldség is csak keveset használ. Az még nem tiszta, hogy a bor miként erősíti a csontokat, de korábbi kutatások azt sejtetik, hogy a hatás a polifenoloknak köszönhető. A vegyület a szőlő héjában található.

Nem szabad megfeledkeznünk viszont arról, hogy az erőteljes italozás a csontok gyengülésének egyik fő kockázati tényezője. A csontritkulás hatására a csontok elgyengülnek, törékennyé válnak, leggyakrabban a gerincoszlop, a csukló és a csípő érintett. Magyarországon a becslések szerint 700 ezer- egymillió embert érint. Minden harmadik nőnél és minden tizenkettedik férfinál kialakul élete során. A betegség kockázata leginkább azokat a nőket fenyegeti, akik szteroidtartalmú gyógyszereket szednek, sokat isznak, vagy felmenőik között előfordult már hasonló állapot.

Gyermekkorban a csontok gyorsan nőnek és regenerálódnak, de az életkor előrehaladásával ez a folyamat lelassul, 35 éves kortól pedig fokozatosan csökken a csontsűrűség. Ez az öregedés normális velejárója, de néhány embernél csontritkuláshoz és gyakori törésekhez vezethet. Akkor alakul ki, mikor a csontbontó sejtek száma meghaladja a csontépítőkét. A társadalom öregedésével pedig az egészségügyi ellátó rendszer egyre gyakrabban kénytelen szembenézni ezzel az állapottal.

(Medipress)

Címkék: Csontsűrüség, Bor

Megosztás