Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Veszélyesebb a HIV-fertőzöttek számára a dohányzás, mint a vírus

2012. december 30. 16:00 Veszélyesebb a HIV-fertőzöttek számára a dohányzás, mint a vírus

A legújabb kutatások szerint azok a HIV-pozitív betegek, akik a gyógykezelés mellett dohányoznak is, sokkal kevesebb ideig élnek, mint a nemdohányzó páciensek.

A tudósok szerint a HIV-betegekre sokkal nagyobb veszélyt jelent a dohányzás, mint az AIDS-et okozó humán immundeficiencia vírus. "Rendkívül fontos, hogy a hosszú távú kezelés mellett a betegek a dohányzásról való leszokáshoz is kapjanak segítséget" - írják a dán kutatók, akik összesen 3000 HIV-vel fertőzött betegek vizsgáltak meg az 1995 és 2010 közti időszakból.

Több mint tíz évvel korábban halnak

A páciensek mind megkapták a szükséges antiretrovirális kezeléseket, ennek ellenére történtek halálesetek. A tudósok szerint azonban a halálesetek 60 százalékáért nem a vírus, hanem a dohányzás volt a felelős. A várható élettartam tekintetében jelentős különbség mutatkozott a dohányos és nemdohányzó páciensek között. Egy 35 éves dohányos beteg esetében a várható élettartam 63 év volt, míg egy hasonló korú nemdohányzó beteg esetében több mint 78 év. A tudósok szerint a dohányzás kétszer annyit vehet el a páciensek életéből, mint a HIV, a dohányos HIV-betegek halálozási esélyei pedig háromszor rosszabbak, mint az egészséges embereké. "Kutatásaink alapján egyértelmű, hogy a HIV-betegeknek szükségük van a leszokást segítő tanácsadásra is, hiszen a dohányzás úgy tűnik, sokkal nagyobb hatással van a várható élettartamra, mint a HIV fertőzés maga" - nyilatkozta Dr. Marie Helleberg, a Koppenhágai Egyetemi Kórház munkatársa.

(Medipress)

Címkék: Dohányzás, Leszokás, Halál, Hiv- vírus, Élettartam

Megosztás