Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Újabb védelmi vonal egészségünk érdekében

2012. december 29. 10:30 Újabb védelmi vonal egészségünk érdekében

A sejtekről lefűződő apró hólyagok komoly szerepet töltenek be a sejtek közötti kommunikációban. Ezen hólyagoknak, vagy vezikulumoknak számos típusa ismert, azonban egységes tulajdonságuk a kettős membrán, mely biztosítja egyes molekulák sejten belüli és sejtek közötti szállítását.

Egy nemzetközi kutatás során a Semmelweis Egyetem és a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársai arra a felismerésre jutottak, miszerint egyes fehérvérsejtek antibakteriális hatással bíró apró hólyagokat, mikrovezikulumokat bocsátanak a környezetükbe.

Hasznos fehérvérsejtek

A fehérvérsejtek egy csoportja, a neutrofil granulociták kiemelt szerepet töltenek be szervezetünk védekezőképességének kialakításában. Aktív mozgásuknak köszönhetően a vérben és a szövetekben egyaránt megtalálhatóak. A baktériumfertőzés helyén átlépve a sérült érfalon amőbaszerű mozgással, kémiai ingerek segítségével jutnak célba. Kisméretű, szervezetidegen anyagok, például mikroorganizmusok bekebelezésére, endocitózisára képesek. Enzimeikkel lebontják a baktériumok sejtmembránját, majd megemésztik azokat. Egyetlen neutrofil granulocita 10-15 baktérium elpusztítására alkalmas.

Egy eddig ismeretlen ösvény

A kutatók munkájukban egy új, sejteken kívüli lehetőségét mutatják be a szervezet védelmi vonalának, mely a neutrofil granulocitákról lefőződő mikrovezikulumok segítségével megy végbe. Megfigyeléseik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a neutrofil granulocitákat érő külső hatások eltérő típusú hólyagok lefűződéséhez vezetnek, melyek biológiai funkciója is különböző lehet. Ezen specifikus mikrovezikulumok nagyon jó hatásfokkal veszik fel a harcot a baktériumokkal szemben. A védekezési folyamat alapja, hogy felületünkön képesek megkötni a baktériumokat.

A mérések igazolták az elgondolást, miszerint az egészséges kontroll csoporthoz képest a bakteriális fertőzésben szenvedő betegeknél jóval magasabb a neutrofil granulocita eredetű vezikulumok mennyisége a vérben. A külső hatásokra felszabaduló hólyagok méretét azonosnak találták, de fehérje összetételükben és funkciójukban jelentős eltéréseket mutattak. A neutrofil granulociták tehát nem csupán közvetlenül bekebelezés útján, hanem közvetetten, az általuk termelt mikrovezikulák segítségével is visszaszorítják a baktériumok támadását, ami új lehetőségeket nyit a korszerű antibakteriális gyógyszerek kifejlesztésében.

Balogh Zoltán
NilNocere.hu

Az eredeti közlemény elérhető itt: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23144171

Címkék: Immunsejt, Immunrendszer, Immunitás

Megosztás