Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > A barátság véd a stressz ellen

2013. február 20. 13:00 A barátság véd a stressz ellen

Az elutasítottság stresszeli az óvodásokat, a kamaszokat és a felnőtteket is. De mi a helyzet az alsó tagozatosokkal? Egy új tanulmány szerint őket különösen érzékenyen érinti a kiközösítés, ám ha van barátjuk, könnyebben viselik az ezzel járó nehézségeket.

A kortizol nevű stresszhormon feladata, hogy feltöltsön energiával és segítsen megfelelően reagálni vészhelyzetben. A megnövekedett mennyiség nem baj, ám ha krónikusan magas szinten van, az akár az immunrendszerre is káros hatással lehet. 

Holland kutatók száz negyedik osztályost vontak be a vizsgálatba – ezt a korosztályt korábban nem nagyon tanulmányozták még ebből a szempontból. Arra voltak kíváncsiak, hogy az osztálytársaik felettük való zsarnokoskodása vagy a kiközösítés milyen hatással van rájuk, valamint hogy a tüneteket mennyiben tudja enyhíteni, ha van barátjuk. A kutatás egy hosszabb sorozat része, amely a holland gyermekek csecsemő- és gyermekkori fejlődését vizsgálja.

A kiközösített gyerekek stresszhormonszintje magasabb volt

A szakemberek arra kérték a gyerekeket, nevezzék meg azokat az osztálytársaikat, akiket sokan bántanak, heccelnek vagy kiközösítenek. Arról is kikérdezték őket, hány barátjuk van az osztályban, és milyen minőségűnek ítélik ezeket a kapcsolatokat. A szülőket gyermekeik esetleges viselkedésproblémáiról faggatták. Emellett a megfigyelés mindkét napján öt alkalommal mérték meg a gyermekek kortizolszintjét a nyálkahártyájukon keresztül. A kiközösített gyermekek stresszhormonszintje az egész iskolai idő alatt igen magas volt, és a nap végén is az átlagosnál kisebb mértékben csökkent. Ez azt jelzi, hogy a kiközösítés stresszt okoz.

A jelenség főleg azoknál a gyerekeknél volt megfigyelhető, akiknek emellett kevés barátjuk volt, és a velük való kapcsolatuk sem volt túl szoros. Ugyanakkor azok, akiken zsarnokoskodtak a többiek, nem stresszeltek az átlagosnál jobban. „Az eredmények azt mutatják, hogy ha a barátságok nem is képesek megszüntetni az iskolai szorongást, mindenképp csökkentik azt. A sok barát és a velük való szoros kapcsolat védelem az elutasítottsággal szemben” – vélekedett Marianne Riksen-Walraven, a Radboud Egyetem fejlődéspszichológusa.

A hollandiai Radboud Egyetem kutatóinak tanulmánya a Child Development című folyóiratban jelent meg.

(Medipress)

Címkék: Stressz, Stressz-szint, Barátok, Barátság

Megosztás