Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Gyulladást válthatnak ki az ízületi protézisekről leváló darabkák

2013. március 29. 15:12 Gyulladást válthatnak ki az ízületi protézisekről leváló darabkák

A titánból készült ízületi protézissel rendelkező betegekben fájdalmas gyulladás alakulhat ki, ami elpusztíthatja a csontot, és az új ízület meglazulásához vezethet – derült ki egy új tanulmányból.

A gyulladás okát baktériumokra visszavezető korábbi tanulmányoknak ellentmondva a New Jersey-i Orvostudományi Egyetem kutatói azt állítják, hogy a mesterséges ízületekről az elhasználódástól leváló apró titánrészecskék állhatnak a gyulladás hátterében. A szakértők szerint a kiváltott gyulladásos reakció, az úgynevezett Th2 válasz gyakrabban függ össze az allergiás reakciókkal és a parazitafertőzésekkel.

A titánrészecskéket parazitaként észleli az immunrendszer

A titánrészecskék, amelyeket támadó parazitákként vagy allergénekként tekint az immunrendszer, az úgynevezett alternatív úton aktivált makrofág nevű immunsejtek kialakulását eredményezték a kísérleti egerekben. A kutatók hozzátették, hogy bár nem pontosan ismerjük a gyulladás lehetséges hatásait az ízületben, egyre több bizonyíték mutat arra, hogy az alternatív úton aktivált makrofágok hozzájárulnak a csont pusztulásához a protézises betegekben illetve az artritisz valamelyik típusában szenvedő páciensekben.

A tanulmány a Journal of Immunology szaklapban jelent meg.

(Medipress)

Címkék: Ízületi protézis, Gyulladás, Immunrendszer

Megosztás