Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Alapkutatás > Élettan / Kórélettan > Mégsem károsítja a spermiumokat a wifi?

2013. március 06. 09:12 Mégsem károsítja a spermiumokat a wifi?

A kutatók megkérdőjelezik, hogy a wifis laptop használata károsítaná a férfiak nemzőképességét. Korábbi kutatások viszont azt mutatták ki, hogy a kilövellt spermiumokat már mindössze négyórányi behatás is jelentős mértékben károsította.

A laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy a spermiumok úszási képessége csökkent, és változások következtek be az általuk hordozott genetikai kódban is. A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozták, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a való életben is bekövetkeznek ugyanezek a változások, ezért a férfiaknak nincs okuk az alaptalan aggodalomra. Ennek ellenére további kutatásokat javasolnak a témában.

A hő valóban károsítja a spermiumokat

A Fertility and Sterility szaklapban megjelent kutatásban 29 egészséges donor ondómintáját vizsgálták. Mindegyik mintát kétfelé osztották, és az egyiket négy órán keresztül egy olyan laptop mellett tároltak, amely vezeték nélkül az internethez volt csatlakoztatva. A másikat a laptopot leszámítva ugyanilyen körülmények között tárolták. Az argentin és amerikai kutatók szerint a tapasztalt hatást nem lehet a laptop által kibocsátott hővel magyarázni annak ellenére, hogy a hőről ismert, hogy valóban károsíthatja a spermiumokat.

A brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) alapos megfigyelés alatt tartja a wifi biztonságosságát. A hivatal szerint a wifit használók, illetve a wifis eszközök közelében lévő személyek az általuk kibocsátott rádióhullámoknak vannak kitéve, és a jelekben átvitt energia egy részét a szervezetük magába szívja. Ezek a jelek azonban nagyon gyengék. A HPA szerint egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a wifitől származó rádióhullámok behatása káros egészségügyi hatást gyakorolna az általános népességre.

Jobb, ha nem tartják sokáig az ölükben a laptopot

Dr. Allan Pacey brit termékenységi specialista szerint a szóban forgó kutatás nem bizonyítja, hogy a wifi hosszan tartó használata feltétlenül károsítja a férfiak spermiumait, és csökkenti nemzőképességüket. Ennek meghatározásához szélesebb körű epidemiológiai vizsgálatokra lesz szükség. Ennek ellenére a szakember sem javasolja a férfiaknak azt, hogy hosszú órákig tartsák az ölükben a laptopot. Az eszköz alja ugyanis rendkívül forróvá válhat, és a herék felhevülése a spermaminőség romlásának egyik ismert kockázati tényezője.

(Medipress)

Címkék: Sugárzás, Spermium

Megosztás