Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Öregedés

A memória korai hanyatlása a legújabb kutatások szerint a későbbi demencia első jele lehet, ami már 45 éves korban elkezdődhet.

A legújabb felmérések szerint az aktív életet élő idősek jobb életkilátásokkal rendelkeznek, mint kényelmesebb társaik. 

A megbánás fiatal korunkban még segíthet, hogy jobb emberekké váljunk, később azonban, amikor öregszünk, már csak boldogtalanná tesz bennünket - derült ki egy új kutatásból.

A krónikus kokainfogyasztás felgyorsítja az agy öregedését, csökkentve az agy szürkeállományát - derült ki egy új kutatásból.

Egyes videojátékok hatékony eszközként szolgálhatnak az idősek egészségi állapotának és általános hangulatának javítására - derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból.

A magány olyan, az öregedés folyamatához hasonló változásokat idéz elő a testben, melyek megnövelik a szívbetegség kockázatát is – derült ki a Cornell Egyetem új kutatásából.

Az egészségesen étkező és rendszeres testmozgást végző 70-es éveikben járó nők tovább élnek, mint kevésbé aktív társaik – állítják a Michigan és a Johns Hopkins Egyetem kutatói.

Akik édesapja idősebb korára hagyja a gyermeknemzést, hosszabb életre számíthat, legalábbis ezt állítják amerikai tudósok. 

Úgy tűnik, hogy egyre későbbi életkorban tartják magukat középkorúnak vagy idősnek az emberek. Egy brit felmérés adatai szerint ugyanis előbbi 55, míg utóbbi 70 évesen köszönt be a megkérdezett britek szerint.

Egy korábban daganatos betegségek kezelésében alkalmazott szer kedvező hatásai figyelhető meg a gyors öregedésben szenvedő, progériás betegeknél.

A Caenorhabditis elegans nevű fonálféreg a genetikai kísérletek széleskörűen használt modellrendszere. Segítségével bepillantást nyerhetünk az öregedés, stressz, tanulás és memória olyan folyamataiba is, amelyek emberben nem vizsgálhatóak. Dr. Sőti Csaba a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Stressz- és Hálózatkutató Laborjában zajló C. elegans kísérletekről, illetve ezek nemzetközi tudományos vonatkozásairól tartott előadást.

Úgy hangzik, mint egy Drakula-film, de az idősek agya valóban megfiatalodik a fiatal vérnek köszönhetően. Az egérkísérletek azt mutatták, hogy a sokkal fiatalabb állatok vérének köszönhetően az idős egerek agyában felfrissültek az agysejtek összeköttetései, sőt a memóriájuk is javult.

A grillen sütött hússzeleten kialakuló fekete rácsvonalak ízesebbé teszik ugyan az ételt, a Purdue Egyetem kutatói szerint azonban a megégetett, kiszárított és olajban sütött ételekben lévő vegyületek hosszú távon újraindíthatják a szervezet új zsírsejteket termelő képességét, és fokozhatják az öregedéssel járó betegségek kockázatát.

Eddig is tudtuk, hogy az aerob mozgás lassítja a szellemi leépülést, illetve csökkentik a korral és a bizonyos betegségekkel járó idegrendszeri hanyatlást. Egy friss kutatás eredményei alapján az edzés segít megőrizni az agy fehérállományának épségét, megelőzve vagy helyreállítva az alkoholfogyasztás okozta problémát.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint egyre több fiatal és középkorú szenved memóriagondoktól.