Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Memória

A cigarettázók memóriája a nemdohányzóékhoz képest harmad olyan rossz – állítják a Northumbriai Egyetem kutatói. Ugyanakkor az is kiderült, hogy azokban, akik leszoknak, az elraktározott információ felidézésének képessége majdnem ugyanarra a szintre áll vissza, mint a nem dohányosoké.

A legújabb kutatások szerint a 24 órás ambuláns vérnyomásméréssel (ABPM) nem csupán a vérnyomás napközbeni váltakozása vehető észre, hanem az agyunkat érintő rejtett problémákra is fény derülhet.

A legújabb kutatások szerint kellemesen csalódhatnak azok, akik nikotintapasszal próbálnak véget vetni káros szenvedélyüknek. A tapasz ugyanis némiképpen javítja a főleg idősebb korúaknál jelentkező memóriaromlást. 

A mély agyi stimuláció, melyet a Parkinson-kór és bizonyos elmezavarok kezelésére használnak, a legújabb kutatás szerint javíthatja a memóriát.

Egy új kutatás szerint a túl sokat evő idősek a memóriaromlás megnövekedett kockázatának vannak kitéve.

Egy új állatkísérletből az derült ki, hogy a jelenleg az Alzheimer-kór kezelésére vizsgált egyik gyógyszerosztály éppen ellenkező hatást ér el, mint amire szánják.

Azok, akik csak hétvégén gyújtanak rá, pont ugyanolyan mértékben károsítják a memóriájukat, mint akik napi rendszerességgel füstölnek, derült ki a Northumbria Egyetem kutatásából. 

Az alkoholisták esetében az alkoholfogyasztás és az azt kiváltó helyzet közötti kapcsolat mintegy bevésődik az illető fejébe, ezért olyan nehéz megszabadulni a függőségtől és ez a gyakori visszaesés oka is, mondták el a Cambridge Egyetem kutatói.

Akár már 60 másodpercnyi részvétel egy harcias szituációban súlyosan károsíthatja a memóriát, derült ki egy rendőrök körében végzett új tanulmány eredményeiből.

A kognitív tréning bizonyítottan csökkenti a demencia kialakulásának esélyeit, és segíthet lelassítani az elbutulási folyamatokat, állítják kínai kutatók, akik szerint a fejtörők és az ehhez hasonló elfoglaltságok segíthetnek a memória, valamint a nyelvi és koordinációs képességek fejlesztésében.

Két új tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy az emberek életének utolsó körülbelül két és fél éve során gyorsabb ütemben kezd romlani a memória, mint a memóriazavar kialakulása óta eltelt időszakban bármikor.

Kínai kutatók rájöttek, hogy a korábban drogot használó, leszokott függőket védheti a visszaeséstől, ha manipulálják memóriájukat, újraírják emlékeiket.

A memória manipulálása meggátolhatja a szenvedélybeteget a visszaszokásban – állítják kínai kutatók.

Kínos tud lenni, amikor elfelejtjük például a frissen bemutatott ügyfél, vagy kolléga nevét. Az Indiana Egyetem új kutatásból nemrég kiderült, hogy miért emlékszünk könnyebben valakinek az arcára, mint a nevére.

Ugyanazok a telítetlen zsírok, amelyek a testnek jót tesznek, kognitív funkcióinkat, memóriánkat is védik, míg a "rossz" zsírok a test mellett az agyi funkcióknak is ártanak - állapították meg idősebb nők bevonásával készült tanulmányukban amerikai kutatók.

Hosszú távon károsodhat azoknak a nőknek az általános agyműködése és a hosszú távú memóriája, akik nagy mennyiségben fogyasztanak telített zsírt, derítette ki a Harvard Egyetem új kutatása.

Amellett, hogy szemünk közvetíti számunkra a minket körülvevő világot, fontos szerepet tölt be a memóriaszerveződésben, és azt is elárulja, hogyan gondolkodunk.

A memóriavesztés és az Alzheimer- kór ellen véd a súlyzós edzés és a sétálás, derült ki több kutatásból, melyeket az Alzheimer Szövetség éves konferenciáján mutattak be idén júliusban Vancouverben.

Azok, akik valamilyen hangszeren játszanak, kisebb mértékben vannak kitéve az idősödéssel járó mentális hanyatlásnak – derült ki az Emory Egyetem kutatásából.

Igen széles körben elterjedt az a nézet, miszerint az anyává válással együtt a nők az addiginál feledékenyebbé, szétszórtabbá válnak, ám tudósok nemrégiben azt nyilatkozták, hogy mindez csupán mítosz, melynek semmilyen valóságalapja nincs.

A legújabb kutatások szerint azokat is fenyegeti az öregedéssel és a demencia kialakulásával járó agyzsugorodás, akiknek vércukorszintje még éppen tűréshatáron van, vagyis a normális értékek felső régióiban található. 

Ha minden törekvésünk ellenére sem tudunk kitartani diétánk mellett, talán a memóriánkkal lehet baj. A kutatók több tulajdonságot, köztük a memória egyik típusát is összefüggésbe hozták azzal, mennyire képesek a fogyókúrázók ragaszkodni szándékukhoz.

A dohányosokkal együtt élő, vagy velük sok időt eltöltő embereknél károsodhat a memória - derült ki a Northumbria Egyetem drog-és alkoholfüggőséget kutató csoportjának tanulmányából.

Első ízben mérték a tanulásban, emlékezésben és az Alzheimer-kór kialakulásában érintett agyi terület aktivitását alvás közben a Kalifornia Egyetem kutatói. Kimutatták, hogy az agyterület – még altatásban is – úgy viselkedik, mintha emlékezne valamire, ami ellentmond az emlékek alvás közbeni konszolidációjával kapcsolatos hagyományos elméleteknek.

A Washington Egyetem tudósai mindenki számára elérhetővé tették azt az online tesztet, amellyel bárki tíz perc alatt lemérheti, milyen az arc- és névmemóriája, és eredményeit összehasonlíthatja a többi résztvevőjével. 

A két órával rövidebb alvás akár egyes emlékek örökös törlődését is jelentheti – hangzott el az Idegtudományi Társaság éves tudományos ülésén, New Orleansban.

A multivitaminok mindennapos szedésével javulhat az idősebb nők agyi teljesítménye - derítette ki a Swinburne Műszaki Egyetem új kutatása.

Középkorúak esetén kapcsolat lehet a rossz memória és az elhízás között, ami valószínűsíti, hogy az extra kilók befolyásolják agyunk működését.

Egy friss egérkísérletes vizsgálat szerint egy pszoriázisban alkalmazott gyulladáscsillapító hatékony lehet az Alzheimer-kór kezelésében is.

A Virginiai Egyetem munkatársai egerek agyi idegsejtjein kimutatták, hogy a tanulási folyamat bekapcsolja a sejteket, melyeket azután a memória a későbbiekben újra aktivál.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint egyre több fiatal és középkorú szenved memóriagondoktól.