Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Terhesség

A gyerekkori elhízás az anyaméhben kezdődhet - állapította meg egy brit kutatócsoport MRI-felvételek elemzése alapján.

Az a gyermek, akinek édesanyja a terhessége előtt és alatt folsavat szedett, kisebb valószínűséggel fog három éves kora körül beszédgondokkal szembesülni - írja a Journal of the American Medical Association című szaklapban egy tanulmány.

A túlzott soványság jobban megnehezíti a teherbeesést, mint a túlsúly, mert a soványak szerevezetében kritikusan lecsökken az ösztrogén termelése.

Bár a legtöbb orvos képes definiálni a terhesség kezdetét, nem mindig ugyanarra az időpontra gondolnak, derült ki egy felmérésből.

Az embrió korai növekedési elmaradása összefüggésbe hozható a vetélés kockázatával. A Nottinghami Egyetem kutatásából ugyanis kiderült, hogy a vetéléssel végződő nem iker terhességek 78 százalékánál az embrió a méret szempontjából a legalsó 5 százalékba tartozott.

Azon nők esetében, akik terhességük alatt szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) antidepresszáns gyógyszereket, például fluoxetint vagy citalopramot szednek, enyhén megemelkedik a tüdő magas vérnyomásának kockázata a csecsemőben.

A lombikprogram során egy vagy két embrió beültetése az ideális, de háromnál több semmiképp se legyen, állítja az ellentmondásos kérdést vizsgáló kutatás.

Orvosilag alátámasztott tény, hogy terhesség alatt alkoholt fogyasztani igen veszélyes a babára nézve. A gyermek súlyos károsodásokkal is születhet, melyeket együtt csak magzati alkohol- szindrómának hívnak. Egy új kutatás különösen az első trimeszter alatti italozás veszélyeire hívta fel a figyelmet, mert ekkor alakulnak ki a szindróma legjellegzetesebb tünetei.

Az asztmás betegek száma évről évre nő, hazánkban a népesség 2-3 százaléka szenved ebben a betegségben. Ennek köszönhető, hogy az asztma az egyik leggyakoribb várandós nőknél fennálló krónikus betegség. A terhesség során kiemelten fontos az asztma megfelelő kezelése, ugyanis a várandósság során bekövetkező immunológiai változások súlyosbíthatják az alapbetegséget, mely sok anyai és magzati szövődmény okozója lehet.

Egy új kutatás nem talált statisztikailag jelentős kapcsolatot az asztmagyógyszerek terhesség alatti szedése és a gyakoribb veleszületett rendellenességek között. Néhány ritka betegség előfordult ugyan, azt azonban nem tudták megállapítani, hogy a nem jól kontrollált asztma miatt fellépő anyai oxigénhiány vagy a hatóanyagok mellékhatása okozta azokat.

Amikor egy pár gyermekvállalással próbálkozik, de nem jár sikerrel, az érzelmileg és akár pénzügyileg is kimerítő lehet. A segítség azonban hamarosan megérkezhet, meglehetősen váratlan formában: az akupunktúra révén.

Amerikai kutatók a férfi fogamzásgátlás legújabb módszerével kísérleteznek: a herék ultrahangos kezelése leállítja a spermiumok termelését.

A gyermekre vágyó párok legjobban teszik, ha elutaznak valamilyen napos helyre vakációzni – és nem csak azért, mert ilyenkor rendszerint több romantikus percet töltenek együtt. A kutatók szerint ugyanis a napfényben található D-vitamin növeli a termékenységet, javítja a nők szexuális egyensúlyát és a férfiak spermaszámát is.

A terhesség alatt szedett halolaj-kapszula egyes szakértők szerint a segíthet megelőzni a születendő gyerekeknél az ekcéma kialakulását.

Ha valaki már egy éve próbálkozik a teherbeeséssel, az orvosok szerint még akkor is legalább annyi esélye van a természetes fogantatásra, mint termékenységi hormonkezelés vagy mesterséges megtermékenyítés esetén.

A szoptatás segít a tüdő működésének javításában, főleg akkor, ha az édesanya asztmás – állítja egy új tanulmány.

Az anyákra és magzatukra leselkedő veszélyek egyike a terhességi mérgezés orvosi szóval toxémia. „Jellemzője a magas vérnyomás és fehérjevizelés megjelenése a várandósság középidejében” – figyelmeztetnek a Semmelweis Egyetem orvosai, akik azt vizsgálták, hogy a vérplazmában előforduló DNS mennyisége segíthet-e a betegség diagnosztizálásában.

A terhes anya alacsony D-vitaminszintje beszédtanulási nehézségeket okozhat később a gyermeknél. A problémát vitaminpótlással lehetne megelőzni – derült ki egy ausztrál kutatásból.

A kutyák akkor sem „kímélik” gazdájukat, ha az éppen gyermeket vár – ebből következik, hogy az ebtartó várandós asszonyok az átlagnál fizikailag aktívabbak.

Ha egy nő várandóssága alatt sokat van kisállatok közelében, kisebb annak a veszélye, hogy gyermeke asztmás lesz. A betegség kialakulása azonban a bőrszíntől és a szülés módjától is függ.

Az anya mérsékelt testmozgása is jót tehet a magzatnak - állítják amerikai kutatók, akik taposógépen edző, várandós nők vizsgálata után jutottak erre a következtetésre.

A túlsúlyos és kórosan elhízott nők esetében is hatásosnak bizonyultak a hormonális fogamzásgátló tabletták, de normál súlyú társaikhoz képest náluk jelentősen lecsökkent a terhességmegelőző hormonok szintje. 

Nagyobb az egészségügyi problémák kockázata azoknál a gyerekeknél, akik akár csupán néhány héttel korábban jöttek világra a 40. héthez képest – derül ki egy brit kutatásból.

Német és amerikai tudósok még 2003-ban vetették fel, hogy a hímivarsejtek a szaglósejtekhez hasonlóan viselkednek, és a bourgeonal nevű anyagot felismerve mintegy „kiszagolják” a petesejt helyét. A Max Planck Intézet (Bonn, Németország) munkatársai most cáfolják az elméletet, és megkérdőjelezik, hogy az ilyesfajta szagérzékelésnek bármi szerepe lenne a fogantatásban.

A legújabb kutatások szerint a terhes nők nem sok jót remélhetnek a nikotintapaszoktól, ha fel akarnak hagyni káros szenvedélyükkel.

A szagérzékelés rendkívüli mértékben gazdagítja az életünket. Ízérzékelésünk 90 százaléka valójában a szaglásból ered. A szaglás esetleges veszélyekre is felhívja a figyelmünket, megérezzük a füst- vagy gázszagot, és kiszagoljuk a romlott ételt. Egyes betegségek azonban szaglásvesztéssel járhatnak, lássuk, melyek ezek.

Az egyik gyakori bélbetegségben szenvedő nők akár 20 százalékkal gyakrabban vetélnek el. Első ízben vizsgálták meg az irritábilis bél szindróma (IBS) és a magzat elvesztésének kapcsolatát, és kiderült, hogy az érintett asszonyoknál sokkal körültekintőbb terhesgondozásra lenne szükség.

A nők egészsége szempontjából fontos, hogy megtervezzék a várandósságuk időpontját, mivel így minimalizálhatják a terhesség alatti szövődmények kialakulásának esélyét.

Az enyhén túlsúlyos és kicsit magasabb vércukorszinttel élő terhes nők esetében sokkal gyakrabban fordulnak elő komplikációk, mint ahogy azt az orvosok korábban gondolták.

Minél később vállal egy nő gyermeket, annál nagyobb a kockázata, hogy a gyermekénél kialakuljon az autizmus – derült ki a Karolinska Egyetem és a King’s College London kutatói által végzett kutatásból. 

A dohányzó várandós nők többsége hiába tudja, hogy a cigarettával árt a magzatának, a komoly figyelmeztetések mégsem segítenek nekik a leszokásban - derült ki amerikai hatósági adatokból.

Az eddigi apasági tesztekhez képest sokkal biztonságosabb módszert fejlesztettek ki a kutatók. Az új eljárás azt a kockázatos, invazív tesztet hivatott helyettesíteni, amit csak a terhesség későbbi szakaszában lehetett eddig elvégezni.

Nemcsak a koraszülés veszélyes a baba egészségére: egy holland kutatás szerint a 42. hétre születő csecsemőknél nagyobb a mentális betegségek, vagy akár a halvaszületés kockázata.

Sok nő tudja, hogy védekezés nélkül folytatott szex után az esemény utáni tablettával hatékonyan megelőzhető a nem kívánt terhesség. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD) szintén felhasználhatóak a sürgősségi fogamzásgátlásra. 

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatásai szerint a policisztás petefészek szindróma (PCOS) meddőségi kezelése során adott progeszteron valójában csökkenti a teherbe esés és gyermekszülés esélyeit.

Azok a kismamák, akik terhesség alatt belázasodnak, több mint kétszeres eséllyel adnak életet autista gyermeknek, illetve utódjuk fejlődésbeli elmaradást mutat majd - állítják amerikai kutatók.

Azok az afroamerikai és latin származású gyerekek, akiknek az anyja végig dohányzott a terhesség alatt, nagyobb eséllyel szenvednek asztmától tinédzser korukban, mint azok, akiké nem, derítették ki a Kalifornia Egyetem kutatói.

Olyan magas Magyarországon a koraszülések száma, hogy nemcsak az európai átlagot veri, hanem a hazai szakemberek már népbetegségként emlegetik. A Semmelweis Egyetem kutatói a riasztó tendencia okait igyekeztek kideríteni.

Miért nem löki ki az anya immunrendszere a fejlődő magzat szövetét, mint idegentestet? Erre a kérdésre a New Yorki Egyetem Orvostudományi Karának munkatársai keresték a választ.

Bár nehezebb észrevenni, a nők mellében terhesség alatt is kialakulhat daganatos elváltozás. Ez azonban nincs összefüggésben a várandósággal, de megnehezíti mind a korai diagnózist mind a kezelését. Szerencsére ma már a kismama és a magzat is jó eséllyel túlélheti a betegséget.

A koraszülöttek nekrotizáló (szövetelhalással járó) bélgyulladásának (NEC) kockázati faktoraként azonosították a terhesség alatti dohányzást. 

Magyar kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az anyák szülés előtti depressziója, szorongása és önértékelése milyen hatással van az újszülöttekre.

Egy új tanulmány szerint az átlagosnál kisebb magzatot váró anyák esetében nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki kardiovaszkuláris betegségek a későbbiekben. 

Szervátültetésre - más néven transzplantációra - általában az adott szerv (főként vese, máj, tüdő, szív vagy hasnyálmirigy) teljes funkcióvesztését követően kerül sor, azonnal, vagy akár évekkel - évtizedekkel később. A végstádiumú állapot gyorsan vagy elhúzódóan is kialakulhat, ennek megfelelően befolyásolva a beteg mindennapi életét a táplálkozástól és a mozgástól kezdve akár a gyermekvállalásig bezárólag.

A terhesség alatt a depresszió tüneteit mutató nők esetében nagyobb lehet a koraszülés valószínűsége - derült ki egy új kutatásból.

A magzatot méhen belül ért magas energiájú mágneses mező 69 százalékkal növeli a gyermekkori elhízás kialakulásának kockázatát – állítják a Kaiser Permanente konzorcium munkatársai.

Azok a várandós nők, akik rendszeresen erősítik medenceizmaikat, kevesebb eséllyel fognak a harmadik trimeszterben vizelet-visszatartási problémákkal küzdeni – derült ki egy új kutatásból.

A mellrák miatt terhesség alatt kemoterápiára szoruló nőknek nem kellene elhalasztaniuk a kezelést, vagy idő előtt világra hozni gyermeküket - derült ki egy új kutatásból.

Svéd kutatók kiderítették, hogy aki a terhesség korai szakaszában dohányzik, az asztmának és légzési nehézségeknek teheti ki születendő gyermekét, még akkor is, ha születésüket követően már füstmentes környezetben élnek. 

A kismamák akár 20 százalékkal is csökkenthetik a túlzott elhízás kockázatát, ha átváltanak az alacsony glikémiás indexű diétára. A British Medical Journalban megjelent kutatás szerint aki az addig megszokott étrendjét folytatja terhessége alatt is, annak 48 százalék az esélye arra, hogy a kelleténél több kilót szed magára.

Azok a nők, akik terhességük alatt horkolni kezdenek, a magas vérnyomás és a preeklampszia nagy kockázatának vannak kitéve – derült ki a Michigani Egyetem legújabb kutatásából.

A magzatra, mint idegen testre adott immunválasz, vagy valamilyen különös toxikus vegyület felszabadulása? Hogy mi okozza valójában a terhességi toxaemiát, még ma is rejtély övezi, legalábbis a bizarrnak tűnő elméleteket és a többé-kevésbé biztos orvosi összefüggéseket leszámítva, kialakulásának okai a mai napig tisztázatlanok.

Egy hat hónapja próbálkozó, 25 éves nőnek átlagosan 15 százaléknyi esélye van rá, hogy egy hónapon belül megtermékenyüljön. 35 esztendős korra ez a mutató 10 százalék alá csökken - derült ki egy új kutatásból.

A korábbi évekhez hasonlóan a Kutatók Éjszakája programsorozatból idén is jelentősen kivette részét a Semmelweis Egyetem számos intézete és klinikája. A Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán az érdeklődők közelebb kerülhettek a modern radiológia vizsgálatokhoz, az ikerkutatás világához és sok új információval gazdagodhattak a terhességi emlőrák témakörében. Utóbbi, igen gyakori rosszindulatú megbetegedésről Dr. Székely Borbálától hallhattak az érdeklődők az Üllői úti klinika gyakorlótermében.

Egy nemrég megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a fiatal lányok, akik elkezdenek fogamzásgátlót szedni, gyakran felhagynak az óvszer használatával, és arra akkor sem térnek vissza, ha a tabletta szedését valami miatt felfüggesztik. Ezzel azonban egyszerre teszik ki magukat a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek veszélyének.

Ausztrál kutatók kiderítették, hogy a hátukon alvó kismamák esetében fokozódik a vetélés veszélye. A Sydney Halvaszülés Kutatás 8 kórházból 295 terhesség adatait vizsgálta meg. A háton alvás hatszorosára növelte a halvaszülés kockázatát.

A magas vérnyomással, fehérjevizeléssel, ödémával, vérrögképződési veszéllyel és májfunkciós eltérésekkel járó terhességi mérgezés az anyai és a magzati halálozás egyik vezető oka – indokolják A praeeclampsia kórélettana a kétlépcsős modell tükrében c. tanulmányuk témaválasztását a Semmelweis Egyetem orvosai.

Egy többes terhesség számos orvosi következményt rejthet, melyek nagyban befolyásolhatják a várandósság kimenetelét. Azért is nagyon fontos, hogy ezekkel a körülményekkel tisztában legyünk, hiszen a mesterséges megtermékenyítés fokozatos elterjedésével – ennek következtében pedig az ikerterhességek emelkedő számával – egyre gyakoribbá válnak az ikrek esetében előforduló elváltozások.

Kisebb valószínűséggel alakult ki azoknál a babáknál ekcéma, akiknek az édesanyja a terhesség és a szoptatás ideje alatt probiotikumokat szedett - derült ki egy finn tanulmányból.

A túlsúlyos, terhesség alatt dohányzó anyák gyermekei hajlamosabbak az elhízásra. A kutatók azt is felfedezték, hogy a magasabb születési súly és az első életévben tapasztalható gyors gyarapodás is kockázati tényező.

Egyre többet hallani 4-5 kilóval született csecsemőkről. Vajon tényleg nagyobbak a mai újszülöttek, mint ötven évvel ezelőtt? Ha ez igaz, vajon mi ennek az oka?

A közhiedelemmel ellentétben a terhesség előtt és alatt végzett rendszeres testedzés jótékony hatással lehet azokra a kismamákra, akikben a terhesség során alakul ki magas vérnyomás – számol be Jeff Gilbert a Hypertension decemberi számában megjelenő friss tanulmányában.

Terhes nők esetében gyakran találkozunk szülés előtti depresszióval, szorongással, fokozott általános aggodalommal. Ezek a problémák nem csupán az anyára, hanem a születendő csecsemőre nézve is káros hatással vannak. Az említett kóros érzések, alaptalan aggodalmak előrevetítik a gyermeknél későbbi időszakban fellépő depressziót és az állandó szorongást is.

A vese és a tápcsatorna egyes szakaszainak fejlődési rendellenességei összefüggésben állhatnak a preeklampszia és a terhesség valamely periódusában jelentkező magas vérnyomás kórfolyamataival.

Manapság a laikus és szakmai közvéleményt is egyaránt foglalkoztatja a Magyarországon élő romák életének és sorsának alakulása. Természetes, hogy a politikusokon és a hétköznapi embereken kívül a tudományos kutatók gondolatait is megmozgatja, vajon a származás és a szokások – más szemszögből nézve a genetika és a környezeti hatások – mennyiben befolyásolják életkilátásainkat, elkülönítik-e a kisebbséget a többségi környezettől.

Áldott állapotban lévő hölgyek gondolataiba időről-időre befurakodik a szorongás: vajon rendben fejlődik a baba? Genetikai szűréssel mutatható ki egy gyakori fejlődési rendellenesség, a Down-kór is.

Jóval nagyobb az esélyük a szívbetegség általi halálra azoknak az egygyermekes édesanyáknak, akiknél a terhesség alatt preeklampszia (terhességi magas vérnyomás) alakul ki, mint azoknak a többgyermekes anyukáknak, akiknél az első terhesség során jelentkezett a vérnyomásbetegség.

A 2-es típusú cukorbajban szenvedő terhes nők kilátásai jobbak, mint az 1-es típussal élőké, különösen akkor, ha mind a gyermekvállalás előtt, mind alatta a megfelelő kezelésben részesültek.

Jó hír a brit hercegnének, Kate Middletonnak és a világ összes terhes nőjének: hála a Buffalói Egyetem munkatársainak, kezelhető a terhesség első harmadában jelentkező reggeli hányinger és hányás.

Nagyon sok kérdés merül fel a nőgyógyászati rendeléseken a terhesség alatti nemi élettel kapcsolatban. Sokan nem tudják, hogy szabad-e szeretkezni várandósan, ráadásul a köztudatban keringő rengeteg tévhit még tovább ront ezen a helyzeten.

A várandósság végének közeledtével a medencevégű fekvésben lévő babát a szülészek gyakran megfordítják, hogy biztonságosabbá tegyék a hüvelyi szülést. Korábban a kismamák nem kaptak érzéstelenítést a művelet közben, amelyhez alhasi nyomást kell kifejteni, és ultrahanggal figyelni a magzat helyzetét. Egy friss tanulmány szerint azonban az érzéstelenítés növeli a sikerességi rátát és csökkenti a költségeket.

Két gyakori terhességi szövődményt is a későbbi cukorbetegség kockázati tényezőjének lehet tekinteni – áll egy friss kanadai kutatásban, amelyhez több mint egymillió nő adatait vizsgálták meg.