Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Várandós

Az a gyermek, akinek édesanyja a terhessége előtt és alatt folsavat szedett, kisebb valószínűséggel fog három éves kora körül beszédgondokkal szembesülni - írja a Journal of the American Medical Association című szaklapban egy tanulmány.

A túlzott soványság jobban megnehezíti a teherbeesést, mint a túlsúly, mert a soványak szerevezetében kritikusan lecsökken az ösztrogén termelése.

A terhes anya alacsony D-vitaminszintje beszédtanulási nehézségeket okozhat később a gyermeknél. A problémát vitaminpótlással lehetne megelőzni – derült ki egy ausztrál kutatásból.

A kutyák akkor sem „kímélik” gazdájukat, ha az éppen gyermeket vár – ebből következik, hogy az ebtartó várandós asszonyok az átlagnál fizikailag aktívabbak.

Olyan magas Magyarországon a koraszülések száma, hogy nemcsak az európai átlagot veri, hanem a hazai szakemberek már népbetegségként emlegetik. A Semmelweis Egyetem kutatói a riasztó tendencia okait igyekeztek kideríteni.

Bár nehezebb észrevenni, a nők mellében terhesség alatt is kialakulhat daganatos elváltozás. Ez azonban nincs összefüggésben a várandósággal, de megnehezíti mind a korai diagnózist mind a kezelését. Szerencsére ma már a kismama és a magzat is jó eséllyel túlélheti a betegséget.

Magyar kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az anyák szülés előtti depressziója, szorongása és önértékelése milyen hatással van az újszülöttekre.

A cukorbetegség fejlődési rendellenességekre hajlamosító hatását már régen felismerték. A folsavról is ismert, hogy megvédi a fejlődő magzatot a velőcső záródási rendellenességektől, ám protektív hatásairól korántsem teljes körűek ismereteink. Egy magyar kutatócsoport azt igyekezett kideríteni, milyen hatással van a folsav pótlás a cukorbeteg anyák gyermekeire.

Szervátültetésre - más néven transzplantációra - általában az adott szerv (főként vese, máj, tüdő, szív vagy hasnyálmirigy) teljes funkcióvesztését követően kerül sor, azonnal, vagy akár évekkel - évtizedekkel később. A végstádiumú állapot gyorsan vagy elhúzódóan is kialakulhat, ennek megfelelően befolyásolva a beteg mindennapi életét a táplálkozástól és a mozgástól kezdve akár a gyermekvállalásig bezárólag.

A magzatra, mint idegen testre adott immunválasz, vagy valamilyen különös toxikus vegyület felszabadulása? Hogy mi okozza valójában a terhességi toxaemiát, még ma is rejtély övezi, legalábbis a bizarrnak tűnő elméleteket és a többé-kevésbé biztos orvosi összefüggéseket leszámítva, kialakulásának okai a mai napig tisztázatlanok.

A kismamák legalább ötöde dohányzik – osztotta meg a sokkoló adatot Fogarasi-Grenczer Andrea a közönséggel a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának előadásán, a Kutatók Éjszakáján. A káros szenvedély háromszorosára növeli a koraszülés, két és félszeresére a halva szülés, és duplájára az ezer gramm alatti születési súly kockázatát.

Egy hat hónapja próbálkozó, 25 éves nőnek átlagosan 15 százaléknyi esélye van rá, hogy egy hónapon belül megtermékenyüljön. 35 esztendős korra ez a mutató 10 százalék alá csökken - derült ki egy új kutatásból.

A korábbi évekhez hasonlóan a Kutatók Éjszakája programsorozatból idén is jelentősen kivette részét a Semmelweis Egyetem számos intézete és klinikája. A Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán az érdeklődők közelebb kerülhettek a modern radiológia vizsgálatokhoz, az ikerkutatás világához és sok új információval gazdagodhattak a terhességi emlőrák témakörében. Utóbbi, igen gyakori rosszindulatú megbetegedésről Dr. Székely Borbálától hallhattak az érdeklődők az Üllői úti klinika gyakorlótermében.

A magas vérnyomással, fehérjevizeléssel, ödémával, vérrögképződési veszéllyel és májfunkciós eltérésekkel járó terhességi mérgezés az anyai és a magzati halálozás egyik vezető oka – indokolják A praeeclampsia kórélettana a kétlépcsős modell tükrében c. tanulmányuk témaválasztását a Semmelweis Egyetem orvosai.

Egy többes terhesség számos orvosi következményt rejthet, melyek nagyban befolyásolhatják a várandósság kimenetelét. Azért is nagyon fontos, hogy ezekkel a körülményekkel tisztában legyünk, hiszen a mesterséges megtermékenyítés fokozatos elterjedésével – ennek következtében pedig az ikerterhességek emelkedő számával – egyre gyakoribbá válnak az ikrek esetében előforduló elváltozások.

A túlsúlyos, terhesség alatt dohányzó anyák gyermekei hajlamosabbak az elhízásra. A kutatók azt is felfedezték, hogy a magasabb születési súly és az első életévben tapasztalható gyors gyarapodás is kockázati tényező.

Egyre többet hallani 4-5 kilóval született csecsemőkről. Vajon tényleg nagyobbak a mai újszülöttek, mint ötven évvel ezelőtt? Ha ez igaz, vajon mi ennek az oka?

Terhes nők esetében gyakran találkozunk szülés előtti depresszióval, szorongással, fokozott általános aggodalommal. Ezek a problémák nem csupán az anyára, hanem a születendő csecsemőre nézve is káros hatással vannak. Az említett kóros érzések, alaptalan aggodalmak előrevetítik a gyermeknél későbbi időszakban fellépő depressziót és az állandó szorongást is.

A vese és a tápcsatorna egyes szakaszainak fejlődési rendellenességei összefüggésben állhatnak a preeklampszia és a terhesség valamely periódusában jelentkező magas vérnyomás kórfolyamataival.

Manapság a laikus és szakmai közvéleményt is egyaránt foglalkoztatja a Magyarországon élő romák életének és sorsának alakulása. Természetes, hogy a politikusokon és a hétköznapi embereken kívül a tudományos kutatók gondolatait is megmozgatja, vajon a származás és a szokások – más szemszögből nézve a genetika és a környezeti hatások – mennyiben befolyásolják életkilátásainkat, elkülönítik-e a kisebbséget a többségi környezettől.

Áldott állapotban lévő hölgyek gondolataiba időről-időre befurakodik a szorongás: vajon rendben fejlődik a baba? Genetikai szűréssel mutatható ki egy gyakori fejlődési rendellenesség, a Down-kór is.

Nagyon sok kérdés merül fel a nőgyógyászati rendeléseken a terhesség alatti nemi élettel kapcsolatban. Sokan nem tudják, hogy szabad-e szeretkezni várandósan, ráadásul a köztudatban keringő rengeteg tévhit még tovább ront ezen a helyzeten.