Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Klinikai tudományok > Sebészet / Ortopédia / Radiológia / Urológia > Urológia > Erősen rontják a sperma minőségét a tejtermékek

2012. október 30. 12:20 Erősen rontják a sperma minőségét a tejtermékek

Fotó: Graeme Dawes

Azok a fiatal férfiak, akik három szeletnél több sajtot fogyasztanak naponta, nemzőképességüket tehetik kockára. A zsíros tejtermékekből már kis mennyiség is drámaian hathat az utódnemzésre. A Harvard kutatói szerint ugyanis már napi három adag a spermaminőség romlását okozhatja.

Egy adagot tesz ki 28 gramm sajt, egy teáskanál tejszín, egy gombóc fagylalt, vagy egy pohár zsíros tej. A kutatók magyarázata alapján a tejben természetesen előforduló női nemi hormonok gátolhatják a nemzőképességet. Egész eddig úgy vélték, hogy a nők étrendje számít inkább a gyermek megfoganása szempontjából. Egyre több minden bizonyítja azonban azt, hogy a férfiak életmódja – különösen a táplálkozásuk – ugyanolyan fontos lehet. 

A bostoni Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói 189 férfi étrendjét vizsgálták meg, a 19-25 éves korosztályból. Egyikük sem volt túlsúlyos, hetente legalább másfél órát edzettek. Kérdőíveket kellett kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy egy átlagos héten mennyit fogyasztanak az egyes élelmiszer-csoportokból. Spermamintáikat is elemezték a hímivarsejtek formája és mozgási sebessége szempontjából. Akiknek legalább napi 3 adag tejtermék szerepelt az étrendjében, azoknál 25 százalékkal gyengébbnek bizonyult a spermaminőség.

Nem kell teljesen száműzni

Myriam Afeiche, a kutatás vezetője elmagyarázta, hogy a tej ösztrogéntartalma lehet a ludas. Okozhatja még a sok permetezőszer, ami a tehén táplálékául szolgáló növényekből kerül át a tejbe. „Bár régebb óta sejtették, hogy a zsíros tejtermékek negatív hatást gyakorolhatnak a spermaminőségre, csak kevesen elemezték direktben a kérdést." Dr. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem termékenységi szakértője azonban úgy vélte, hogy kizárólag e tanulmány kapcsán nem szabad teljes egészében eltüntetni a férfiak tányérjáról a tejféléket. A rosszabb mutatók ellenére is születhet gyermekük.

„Lehet, hogy romlott az eredmény, de ettől még nem reménytelen a helyzet. A meddőségi klinikákon ezeket még megfelelőnek tekintjük. Az étrendi összefüggéseket még nem értjük teljes egészében, ezért nem akarok egy férfit sem a tejivás káros hatásaival riogatni.” Ugyanezek a kutatók egy másik munkájuk során a túlzott szénhidrátfogyasztás kapcsán is hasonló eredményeket láttak. Ebben az esetben a hatás valószínűleg annak köszönhető, hogy ezek a férfiak általában elhízottak, az elhízás pedig a hormonműködés felborításával hat károsan a termékenyítő-képességre.

(Medipress)

Címkék: Meddőség, Sperma, Romlás, Minőség, Tejtermékek, Zsíros

Megosztás