Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Klinikai tudományok > Bőrgyógyászat / Fül-orr-gégészet / Szemészet > Fül-orr-gégészet > Javítja a szexuális funkciót az alvási apnoé kezelése

2012. június 21. 12:50 Javítja a szexuális funkciót az alvási apnoé kezelése

Az obstruktív alvászavar kezelésében alkalmazott folyamatos pozitív nyomású lélegeztetés (CPAP) másik folyománya, hogy javítja 60 év alatti, nem cukorbeteg férfiak szexuális funkcióit – állítják a Walter Reed Nemzeti Katonai Orvosközpont (Bethesda, Egyesült Államok) kutatói.

Az erekciós zavarok igen gyakoriak alvási légzészavar mellett, a beteg mintegy fele számol be ilyen irányú panaszokról is Dr. Joseph Dombrowsky és munkatársai a túlnyomásos lélegeztetés hatásait vizsgálták újonnan diagnosztizált 92, alvási apnoéval küszködő férfi libidójára és erekciójára. A felmérés szerint a pozitív nyomásos lélegeztetés nem csupán az erekciót, de a kielégülést is javította – és nem csak azoknál, akiknél erekciós zavarokra panaszkodtak.

Alvás közben tulajdonképpen időleges fulladás alakul ki

A 45 éves átlagéletkorú populációban tapasztalt kedvező hatások kezdetben meglepőnek hatottak, és további érdekesség volt, hogy a beavatkozás milyen markáns javulással járt. Az idült alvási légzészavar során a garat hátsó részén lévő szövet elzárja a légutakat, így alvás közben gyakorlatilag időleges fulladás alakul ki. A rendellenesség rontja az alvásminőséget, és számos betegség, például a szív- és érrendszeri elváltozások kockázatát fokozza. A pozitív nyomású lélegeztetés jelenleg az ilyen típusú alvászavar egyetlen hatékony kezelési módszere: a nagy nyomás segít a légutak nyitva tartásában, és visszaállítja a normális oxigénszintet.

(Medipress)

Címkék: Kezelés, Alvási apnoé, Szexuális vágy

Megosztás