Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Klinikai tudományok > Bőrgyógyászat / Fül-orr-gégészet / Szemészet > Fül-orr-gégészet > A Forma-1 ihleti az új dobhártáykat

2012. szeptember 08. 10:00 A Forma-1 ihleti az új dobhártáykat

Szokatlan, a Forma-1 formatervezési technológiái által ihletett gyógymódot találtak brit orvosok a károsodott dobhártya helyreállítására.

A terápia során az orvosok egy apró szövetdarabot metszenek ki a fülek mögül, hogy létrehozhassák a dobhártya pontos mását. Bár ezt az eljárást a hetvenes évek óta alkalmazzák, az orvosoknak eddig mindig meggyűlt a bajuk azzal, hogyan alakítsák az új dobhártyát a régi tökéletes mására. A mostani új, az autóversenyzésből kölcsönzött design technológiák azonban már lehetővé teszik a tökéletes másolatok létrehozását.

A Marion Penthney-hez hasonló betegek számára ez az innovatív eljárás - a fasciaform dobhártyaplasztika - évek óta tartó folyamatos fájdalomnak vethet véget. A háromgyerekes angol családanyának 2004-ben kezdődtek hallásgondjai. Egy allergiás reakció következtében az asszony bőre hámlani kezdett, ami erősen károsította a dobhártyákat. Az 50 éves Marion két hónapig, jobb füle részleges gyógyulásáig teljesen süket volt. Bal füle soha nem jött rendbe. Szerencsére John Phillips szakorvos hallott az asszonyról és megkezdte kezelését a Norfolk és Norwich Egyetemi Kórházban.

Tökéletes másolat

Korábban a sebészek csak kézi eszközökkel tudták formálni az új dobhártyák alakját és nagyságát, ez pedig ritkán vezetett kielégítő eredményhez. Dr. Phillips azonban a Cardiff Egyetem mérnöki központjának tudósaival együtt olyan technológiát alkalmazott, amelyet a Forma-1 versenyautók formatervezésénél használnak. A lézeres technológiát alkalmazó számítógép háromdimenziós letapogatást végez, majd a szükséges alkatrészeket finom, papírvékony anyagból alkotja meg. A fül mögül kivágott, majd formára alakított szövetdarabot egy kétórás, altatásban végzett műtét során ültetik be a sebészek. A műtét alatt eltávolítják a régi dobhártyát, majd a formaldehidbe mártott új szövetet behelyezik és egy apró lyukat vágnak rajta, amit a hallócsontokkal kötnek össze. Ez segíti az új szerv működését és javítja a hallást.

A betegeknek a műtétet követő 24 órában kötést kell viselniük, majd még további két hétig vattával kell óvniuk fülüket. Marion egyike annak a három brit betegnek, akit az új eljárás segítségével műtöttek meg. "A hallásom összehasonlíthatatlanul jobb, mint előtte volt. Többé nincsenek fájdalmaim és nem kell az állandó fertőzések miatt antibiotikumokat szednem. A legjobb azonban, hogy visszanyertem a hallásomat, erről ugyanis szinte már teljesen lemondtam" - vallotta be az asszony.

(Medipress)

Címkék: Hallás, Dobhártya, Forma-1, Technológia

Megosztás