Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Klinikai tudományok > Bőrgyógyászat / Fül-orr-gégészet / Szemészet > Fül-orr-gégészet > Őssejtekkel a siketség gyógyításáért

2012. szeptember 21. 13:30 Őssejtekkel a siketség gyógyításáért

Fotó: Life Technologies Corp

Humán embrionális őssejt-eredetű idegsejtekkel képesek voltak visszaállítani a hallást a Sheffieldi Egyetem munkatársai.

A süketségek 80-90 százalékának hátterében a belső fül elváltozásai állnak. A belső fülben két típusú idegsejt játszik szerepet a hangok feldolgozásában, ebből az egyik típus, a szőrsejtek a vibrációt alakítják át elektromos jelekké, az ingerület a hallóidegen keresztül jut az agyba. A szőrsejtek sérülése beültetett hallókészülék segítségével orvosolható, ilyenkor a szerkezet végzi el a szükséges átalakítást. A vezetésben szerepet játszó idegsejtek sérülésének kezelésére azonban nem áll rendelkezésre megfelelő módszer.

Az eredmények biztatóak

Marcelo Rivolta és munkatársai a Nature szeptemberi számában mutatták be embrionális őssejtekkel végzett kísérleteiket, melynek során képesek voltak előállítani a belső fül idegsejtjeinek előalakjait. Ezek az éretlen sejtek ezután képesek voltak a szőrsejtek vagy a hallóideg sejtjeinek irányába fejlődni. A kémcsövekben végzett kísérleteket élő szervezetben, mongol futóegerekben erősítették meg. Az előalakokat elroncsolt hallóidegű állatokba ültették, és a rágcsálók tíz héttel később visszanyerték hallásukat. A beültetett sejtek nemcsak túléltek, de új kapcsolatokat hoztak létre. Mindazonáltal ahhoz, hogy a technika emberben is működjön, még számos problémát meg kell oldani.

(Medipress)

Címkék: Új módszer, Őssejt, Siketség, Hallás

Megosztás