Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Klinikai tudományok > Bőrgyógyászat / Fül-orr-gégészet / Szemészet > Fül-orr-gégészet > Károsodhat a szórakozóhelyek alkalmazottainak hallása

2012. október 08. 10:00 Károsodhat a szórakozóhelyek alkalmazottainak hallása

Fotó:  Bland718

Az éjszakai bárok alkalmazottai túl magas zajszintnek vannak kitéve munkájuk során, így fokozottan fenyegeti őket a halláskárosodás kockázata – derül ki egy ír tanulmányból.

Az eredményekből az is világossá válik, hogy az ír klubok menedzsereinek fogalmuk sincs a zajszintet korlátozó szabályozásokról, így meg sem próbálják védeni az ott dolgozókat, miként folyamatos szűrővizsgálatot sem biztosítanak számukra. Az értekezésben Aoife Kelly, a Dublini Technológiai Intézet szakértője kilenc éjszakai szórakozóhely két-két alkalmazottjának zajkitettségét mérte.

A résztvevők átlagéletkora 25 év volt, s öt esztendeje dolgoztak hasonló munkakörben. A zajszintmérő a táncparkett mellé került, a dózismérő pedig a vizsgált személyek ingére. Éjjel fél tizenkettő és egy óra között átlagosan 7 decibellel emelkedett a hangerő, de az emberi fül számára egy 3 decibeles növekedés is hangnyomás duplázódásával jár, magyarán kétszer olyan hangosnak érzékelhető.

Gyakoribb, mint gondolnánk

Ha valakit napi 8 órán át és hosszú távon 85 decibelnél nagyobb zajterhelésnek tesznek ki, maradandó halláskárosodást szenvedhet – mondta Aoife Kelly. A helyzetet rontja, hogy a tulajdonosok többnyire mit sem sejtenek a veszélyről, mivel mindössze két klubban történt zajszintbecslés, és egyik helyen sem végeztek érdemi óvintézkedést.

Bár az Európai Unió munkajogi irányelvei előírják a 85 decibel fölötti zajterhelés mellett dolgozók hallásának védelmét, csupán két szórakozóhely biztosított füldugót, amelyek közül csak egy követelte meg annak viselését.Már csak azért is, mivel a zajterhelés miatti halláskárosodás a leggyakoribb foglalkozásból eredő egészségügyi probléma Európában.

(Medipress)

Címkék: Halláskárosodás, Szórakozóhely, Decibel, Hangerő, Alkalmazott

Megosztás