Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Klinikai tudományok > Bőrgyógyászat / Fül-orr-gégészet / Szemészet > Fül-orr-gégészet > Örökölhető az abszolút hallás?

2012. október 29. 10:00 Örökölhető az abszolút hallás?

Fotó: Tom Bodley

A legújabb kutatások szerint az abszolút hallás kialakulásában legalább akkora szerepet játszanak a gének, mint a korai és alapos zenei oktatás. 

Az abszolút hallással megáldott emberek mindenféle hangszeres segítség nélkül képesek a megfelelő magasságba énekelni a hangokat. Sokáig ezt a képességet a gyerekkorban elkezdett és mindenre kiterjedő zenei oktatással hozták összefüggésbe.

A mostani kutatásban 27 angol anyanyelvű felnőtt vett részt, akik közül hétnek abszolút hallása volt és mind hat éves koruk előtt kezdték zenei tanulmányaikat. A résztvevők memóriáját egy olyan teszt segítségével vizsgálták, amelyben számokat kellett a megfelelő sorrendben megjegyezni majd visszaidézni. A tesztet először egy számítógép képernyőjén vizuálisan kellett megoldani, majd egy fejhallgató segítségével hallás útján is meg kellett ismételni.

Jobban szerepeltek a teszteken

Az abszolút hallással élő emberek sokkal jobban szerepeltek a hallás utáni teszten, a vizuális tesztet azonban mind a két csoport tagjai hasonló eredménnyel oldották meg. Ez azért lényeges, mert a korábbi kutatási eredmények alapján a szakértők úgy gondolták, hogy csak a genetikai jellemzőkön múlik, hogyan teljesítenek az emberek a hallás utáni teszteken. A vizsgálatok szerint az angol és más, nem-tonális anyanyelvűeknél sokkal ritkábban alakul ki abszolút hallás, mint a tonális anyanyelvűeknél (pl. mandarin).

"Úgy tűnik, az abszolút hallás kialakulásához elengedhetetlenül szükséges az a memória, aminek segítségével a beszédhangokat is megjegyezzük. Ez segíti a hangmagasságok és beszélt nyelvi megfelelőik közti összefüggések felismerését" - mondta Diana Deutsch, a Kalifornia Egyetem pszichológia professzora. A tudósok kutatási eredményeiket az Amerikai Akusztikai Társaság találkozóján ismertetik majd.

(Medipress)

Címkék: Genetika, Hallás, Abszolút hallás, Öröklés

Megosztás