Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Klinikai tudományok > Bőrgyógyászat / Fül-orr-gégészet / Szemészet > Fül-orr-gégészet > Nem reagál az antibiotikumra a legtöbb köhögés

2012. december 27. 10:30 Nem reagál az antibiotikumra a legtöbb köhögés

A leggyakrabban felírt antibiotikumok felnőttekben nem segítik elő a legtöbb köhögés gyógyulását – derült ki egy új kutatásból.

A köhögéstől vagy hörghuruttól szenvedő betegeknek gyakran írnak fel antibiotikumot, de a korábbi kutatások ellentmondásos eredményeket hoztak ennek hatékonyságával kapcsolatban. A Lancet Infectious Diseases decemberi számában megjelent kutatásban a svájci Kantonsspital Aarau kutatói Dr. Philipp Schuetz vezetésével több mint 2000 köhögéstől szenvedő felnőttet osztottak véletlenszerűen két csoportra: az egyik antibiotikumot, a másik placebót kapott. Az eredmények azt mutatták, hogy az antibiotikum semmivel sem enyhítette hatékonyabban a tüneteket illetve a köhögés időtartamát, mint a placebo.

Számos mellékhatást okoznak az ilyen gyógyszerek

A kísérletben olyan 18 éven felüli személyek vettek részt, akik akut köhögéstől szenvedtek, tehát egy hónapnál rövidebb ideje tapasztalták a köhögést, ami az egyik leggyakoribb panasz, amivel az alapellátásban dolgozó orvosok találkoznak. Nem volt arra utaló bizonyíték, hogy bármelyikük tüdőgyulladásban szenvedne, amit hagyományosan antibiotikummal kezelnek. A résztvevők naponta háromszor szedték az antibiotikumot hét napig. Nem épültek fel gyorsabban, mint a placebót szedők, ugyanakkor nagyobb valószínűséggel panaszkodtak hányingerről, bőrkiütésről, hasmenésről és más mellékhatásokról.

Általában nincs is szükség antibiotikumra

„A kutatás legfontosabb üzenete az, hogy általában nincs szükség antibiotikumra légúti fertőzések esetén, amennyiben nincs szó tüdőgyulladás gyanújáról” – nyilatkozta Schuetz. „Csak néhány beteg esetében bizonyul hatékonynak az antibiotikumkúra, őket pedig a bakteriális fertőzéseket kimutató új vérvizsgálatokkal azonosítani lehet. Éppen ezért az orvosoknak és a betegeknek tartózkodniuk kell az antibiotikum alkalmazásától, ha azonban bizonytalanok, vérvizsgálat segítségével még tovább minimalizálhatják a kockázatokat.”

(Medipress)

Címkék: Hatása, Antibiotikum, Köhögés

Megosztás