Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Kiemelt cikkek > Fiúk vagy lányok születnek többen?

2012. december 07. 16:40 Fiúk vagy lányok születnek többen?

Idén szeptemberben körülbelül 96 ezer kisdiák kezdte meg általános iskolai tanulmányait. Mint a háború óta mindig, most is a fiúk vannak többségben, azonban a két nem közötti különbség hosszú évek óta csökken. Vajon miért születik több fiú, mint lány és mi az oka a különbség csökkenésének?

A magzatok neme a fogantatásnál dől el: amennyiben X kromoszómát tartalmazó spermium termékenyíti meg a petesejtet, leány, ha Y kromoszómát hordozó, akkor fiúgyermek fogan. Minden 100 megfogant lánymagzatra 125 fiú jut, azonban a fiúmagzatok jóval érzékenyebbek a környezeti behatásokra és nagyobb valószínűséggel fordul elő náluk valamilyen genetikai hiba, így a fiús terhességek gyakrabban végződnek vetéléssel és halvaszüléssel.

A fiúk túlsúlyának egyik oka lehet, hogy manapság a terhességeket jobban tervezik, hiszen a legtöbben nem szeretnének hónapokat, esetleg éveket várni a babára. Ezért sok nő hőmérőzik, figyeli a peteérését és akkor van együtt a párjával, amikor az a teherbe esés szempontjából optimális. Ha a pár a peteérés előtt 2-3 nappal van együtt, általában lány, ha a peteérés napján, akkor fiú fogan.

Valóban több fiúgyermek születik a háborúk után?

Már a régi korokban is megfigyelték, hogy a háborúk után több fiúgyermek születik. Ez többféleképpen is magyarázható, az egyik feltételezés szerint a természet kiegyenlíti a háborúban elesett férfiak miatt létrejövő női túlsúlyt. Mások szerint a gyakoribb szex is megnöveli a fiúgyermek fogantatásának esélyét. Egy harmadik elmélet szerint viszont egyszerű statisztikai eseményről van szó, eszerint ha egy férfinak zömében fiútestvérei vannak, akkor neki magának is nagyobb valószínűséggel születnek fiai. Amelyik családban több volt a fiú, ott nagyobb valószínűséggel maradt életben legalább egyikük, neki pedig ezután több fia született.

Mit mondanak a statisztikák?

A világ legtöbb társadalmában 100 leány újszülöttre 105-107 fiú jut. Ezután azonban a különbség elkezd kiegyenlítődni, mivel a bölcsőhalál, továbbá a gyermekkori és tinédzserkori balesetek és betegségek gyakrabban érintik a fiúkat, emellett koraszülöttként is sérülékenyebbek. Az arány körülbelül 36 éves korban fordul meg és egészen a legidősebb korosztályig több a nő, mint a férfi.

Világátlagban 51,3 százalékban születnek fiúk és 48,7 százalékban lányok. A trópusi éghajlatú területeken valamivel több lány születik (48,9 százalék), ennek oka a tudósok szerint valószínűleg a fény és a hőmérséklet változásának a spermiumokra és a petesejtekre gyakorolt hatásában rejlik. Magyarországon 1998-ban 49 956 fiú- és 47 345 lánygyermek született, míg 2008-ban 50 850 fiú és 48 350 lány, vagyis lassan emelkedik a lányok aránya. A statisztikák szerint a negyvenes éveikben járó anyáknak nagyobb valószínűséggel születik lánya, míg a 20 év körüliek gyakrabban szülnek fiút, emellett az egyre gyakrabban végzett termékenységi kezelések is a lányok irányába tolják el az arányokat.

A veszélyes vegyi anyagok a lányoknak kedveznek?

Egyes vegyi anyagok, például a dioxin a női nemi hormonok hatását utánozzák. 1976-ban az olaszországi Sevesóban egy ipari baleset kapcsán nagy mennyiségű dioxin került ki a környezetbe. A leginkább érintett kilenc házaspárnak összesen 12 lánya született, fiú egy sem, miközben az alacsonyabb dioxinszinttel rendelkező pároknál normális volt a fiú-lány arány. Ugyanilyen hatást válthat ki a rovarölő szerként és műanyagokban felhasznált poliklórozott bifenilekkel szennyezett halak fogyasztása és a tisztítószerekben, folteltávolítókban megtalálható alkilfenolok is.

Ahol szégyen a leánygyermek

Kínában 1979-ben vezették be az egygyermekes családmodellt, csak a vidéki gazdálkodóknak engedélyezik a második gyermek vállalását, fiú reményében. A nyolcvanas évektől kezdve az ultrahangvizsgálatok elterjedésével párhuzamosan egyre nőtt a szelektív abortuszok száma, becslések szerint évente 500-750 ezer leánymagzatot vetetnek el. Az országban 100 lányra 119-134 fiú jut és egész „agglegényfalvak” alakultak ki. A családok előnyben részesítik a fiúgyermeket, mivel ők otthon maradnak és gondoskodnak idős szüleikről. Más országokban, például Indiában, Pakisztánban és Bangladesben azért pusztítják a lánycsecsemőket, mert nem tudnak számukra hozományt biztosítani és megszégyenül, aki lányt szül. A kínai kormány már betiltotta a szelektív abortuszt és a két lányt nevelő családok gyermekei számára ingyenes az oktatás.

Ahol már többen vannak a lányok

A kanadai Ontario tartományban található Aamjiwnaang indiánrezervátum lakossága nemrégiben a világ népesedéspolitikai szakemberei érdeklődésének középpontjába került. Az itt élők körében az 1990-es évek elejétől folyamatosan csökkent a fiú újszülöttek száma, majd 1999 és 2003 között drámai esést tapasztaltak. Ennek hátterében a szakemberek a közeli Sarnia városban található óriási petrolkémiai komplexumot gyanítják, amely Kanada vegyiparának 40 százalékát adja és évente 130 ezer tonna mérgező anyagot állít elő, többek között dioxint, benzolt és higanyt.

Címkék: Gyermek, Lányok, Fiúk, Fiú, Születés

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!