Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Kiemelt cikkek > Fogeredetű őssejtekkel gyógyítható az idegrendszer

2013. január 14. 11:30 Fogeredetű őssejtekkel gyógyítható az idegrendszer

A Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszékének munkatársai véletlenül jöttek rá, hogy a fogbélben található őssejtek kiválóan alkalmazhatóak az idegsejtek pótlására, így reménnyel kecsegtetnek a gerinc- és agysérülések helyreállításában.

„Összehoztuk az epitéliás sejteket a fogeredetű sejtekkel, azt remélve, hogy a kettő együtt egy tápedényben valamilyen differenciálódást fog létrehozni” – ismertette a felfedezés körülményeit Dr. Varga Gábor tanszékvezető. Kiderült, hogy kémcsőben különböző típusú sejteket lehet létrehozni a módszerrel: akár fogat építőeket vagy neuronokat is.

A jelenség módszeres tanulmányozása után a kutatócsoport úgy döntött, élő szervezetben is megfigyeli a folyamatot. Patkányokon végzett vizsgálatok alapján kiderült, hogy a követhetőség érdekében fluoreszkáló festékkel bevont őssejtek az agyba ültetve megjelennek a károsodást szenvedett területen, beépülnek, majd inger hatására mérhető feszültséget mutatnak.

A TÁMOP források segítségével folyó kutatás tudományos áttörést jelent, hiszen a testnek nincs forrása az idegsejtek regenerációjára, így az agy- és gerincvelő-sérülések számára kizárólag az őssejtes terápia nyújthat reményt. A fogeredetű őssejtek használata egyszerűbb és biztonságosabb a máshonnan nyert változatokénál, mivel egyszerre képesek az immunválasz visszaszorítására, illetve idegsejtek létrehozására. A fogeredetű őssejteknek természetesen a szájsebészetben is kiemelkedő jelentőségük lehet a jövőben.

A filmet a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóság készítette.

Címkék: Őssejt, Fogak, Gerincvelő, Pulpa

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!