Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Kiemelt cikkek > Személyre szabott orvoslás a Semmelweis Egyetemen

2013. január 15. 10:00 Személyre szabott orvoslás a Semmelweis Egyetemen

Napjaink gyakorlatában rendkívül sok gyógyszer használatos, amelyek harmada-fele hatástalan. Az orvoslás új, az egyént és annak genetikáját, illetve kórtörténetét középpontba állító irányzata segít kiválasztani a legmegfelelőbb terápiás megoldásokat, valamint elkerülni az esetleges mellékhatásokat.

„Rendkívül fontos szempont, hogy nagyobb hatékonysággal lehet az egyes betegségeket diagnosztizálni, tehát a prevenciót tűzzük ki célul” – mondta Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, neurológus professzor. Mai genetikai szemléletünket alapvetően az örökölt genetika és a környezet által meghatározott, úgynevezett epigenetika egysége határozza meg. Egyre többet tudunk olyan DNS-változásokról, amelyeket a táplálkozás, a mozgás, a fizikai állapot eredményez.

A program középpontjában jelenleg a gyermekkori asztma hajlamosító tényezőinek, a gyulladási folyamatok okozta elhízásnak, valamint a drogfüggőségnek és a depressziónak a vizsgálata áll. Génállományunk a hangulatunkkal is összefüggésben van – ennek mélyebb feltárásakor lehetőség nyílhat rá, hogy a mellékhatásként jelentkező depresszióra hajlamos pácienseknél eleve ne kerüljön felírásra az adott készítmény. A korábban alkalmazott, tapasztalatokon alapuló orvoslás szoros kapcsolatban áll a személyre szabott irányzattal, hiszen ugyanúgy használja a statisztikai eredményeket, ám a genetikai háttérben lévő összefüggések ismerete minden eddiginél hatékonyabbá teheti az új módszert.

Sándor Alexandra Valéria

A filmet a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóság készítette.

Címkék: Genetika, Gyógyítás

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!