Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Kiemelt cikkek > Műtőben is bizonyított az intelligens onko-kés

2013. január 17. 15:18 Műtőben is bizonyított az intelligens onko-kés

A Semmelweis Egyetem munkatársának találmánya már műtét közben képes megállapítani a különbséget a rákos tumor és a jóindulatú szövetek között, így minden eddiginél hatékonyabbá válhat a daganatos megbetegedések elleni küzdelem.

„Az intelligens onko-kés tulajdonképpen egy műtőkompatibilis tömegspektrométer, amelyet sebészeti eszközökkel kapcsolatban használhatunk” – nyilatkozta Dr. Takáts Zoltán, az intézmény kutatója, aki elmondta: kollégáival igyekeznek minél kevesebb új eszközt bevonni a sebészeti eljárásokba, inkább a már meglévő darabokat látják el bővített funkcióval. A huszonegyedik századi szike nem csupán vág, hanem azonosít is. „Az ultrahangos metsző eszköz már nem csak arra jó, hogy segítségével a szövettörmelék egy gyűjtőedénybe kerüljön, de képes visszaszívni, s a tömegspektrométernek továbbküldve elemezni az operált részt” – fogalmazott a feltaláló.

Ami a működést illeti, a molekulák egymáshoz viszonyított relatív koncentrációja segít meghatározni, milyen szövetről van szó. Az azonosításhoz nagyméretű adatbázis, tehát egy „könyvtár” áll rendelkezésre, ahonnan a műszer lehívja az éppen látotthoz hasonló eseteket. Az onko-kés intelligenciája abban rejlik, hogy minél több rákos sejtet érzékel, annál nagyobb eséllyel azonosítja a következőket. A kutatóegyetemi projekt keretében két ilyen készülék már élesben üzemel emberi mintavételi céllal, a működésre irányuló tesztelés pedig állatorvosi környezetben folyik.

Sándor Alexandra Valéria

A filmet a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóság készítette.

Címkék: Daganat, Műtét, Onkológia, Operáció

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!