Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Kiemelt cikkek > Lehet-e újszülötteket hibernálni?

2013. január 18. 10:40 Lehet-e újszülötteket hibernálni?

Az egész test lehűtése megvédi a baba idegrendszerét a szülés során fellépett oxigénhiány miatti károsodástól – mondta Dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezetője a Kutatók Éjszakáján.

Az előadásból kiderült, hogy egy monitor segítségével napokon keresztül nyomon lehet követni a gyermek agyi elektromos háttéraktivitását, és következtetést levonni az adatokból; valamint azonosítani az esetleges kóros idegrendszeri működést, így szükség esetén mielőbb megtenni a kezelésre irányuló lépéseket.

„Záporoztak a kérdések, a naivaktól kezdve az egészen komolyakig. Utóbbiak egyike volt, hogy az agyban vannak-e olyan területek, amelyek különösen érzékenyek az oxigénhiányra, de akadt, aki aggódott, hogy a hipotermiás, magyarul hűtéses kezelés során megfázhatnak-e az újszülöttek” – osztotta meg élményeit a szakértő. A terápiás módszer természetesen nem rejti magában a megfázás kockázatát, ellenben igen sok előnye van. „Ha nem tudjuk elmondani egyszerű nyelvezettel, mit kutatunk, akkor mi maguk sem értjük, amit csinálunk. Úgyhogy egy ilyen előadás mindig fontos és izgalmas erőpróba” – tette hozzá Dr. Szabó Miklós.

A témát a Semmelweis Figyelő hosszabb cikkben is feldolgozta.

Sándor Alexandra Valéria

A filmet a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóság készítette.

Címkék: Agy, Hibernáció, Oxigénhiány, Kutatók éjszakája

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!