Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Kiemelt cikkek > Mozgáslaboratórium a gyógytornász szolgálatában

2013. február 27. 10:00 Mozgáslaboratórium a gyógytornász szolgálatában

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának mozgáslaboratóriuma nemcsak a diagnózis és a tudományos munka területén nyit új kapukat, de az oktatásban, illetve a betegek kezelési programjának összeállításában is segítséget nyújt.

„Olyan méréseket tudunk rövid idő alatt, végtelenül könnyű technikai beavatkozással végezni, amelyeket nemzetközileg elfogadott kutatásoknál lehet felhasználni” – mondja Kapitány Zsuzsanna, az intézmény adjunktusa. A szakértő hangsúlyozza, hogy szakmájában örökös kihívást jelent például a testtartás, az egyensúly és a járás mérése, valamint a terhelési viszonyok megállapítása. Az egymással összefüggő adatok ismeretében állítható föl ugyanis a diagnózis, és tűzhető ki szükséges terápia.

„Sok vizsgálat módszer áll rendelkezésre, s természetesen eddig is létezett tudományos munka a fiziológia területén, de ez a háromdimenziós, felhasználóbarát laboratórium új lehetőségeket teremt” – teszi hozzá a gyógytornász tanárnő. A Semmelweis Egyetem mozgáslaboratóriumának egyik legnagyobb előnye, hogy a megértést segítő módon vizuálisan is megjeleníti a vizsgálatot, mutatja az eltéréseket, így a hallgatók és maguk a betegek jobban átlátják a folyamatokat. Az objektív, könnyen értelmezhető kép motivációs tényezőként is szolgál: ha ugyanis a páciens a saját szemével látja a problémát, jobban tudatosul benne, miért van szükség a terápiára.

Sándor Alexandra Valéria

A videót a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatósága készítette.

Címkék: Mozgás, Gyógytorna

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!