Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Kiemelt cikkek > A világ legrégebbi gyermekgyógyászati kórtörténetei

2013. március 28. 10:00 A világ legrégebbi gyermekgyógyászati kórtörténetei

A diftéria volt a kor egyik legveszélyesebb betegsége, de hazánkban elsők között sikerült alkalmazni egy forradalminak számító kezelést ellene – mondta Dr. Cserháti Endre, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának professzora a tavalyi Kutatók Éjszakáján tartott előadásában.

A kezdetek visszanyúlnak 1836-37-re, amikor Schöpf-Merei Ágost megalapította első intézményét a mai Dohány utcában a „mirigykór és elgörbülések” gyógyítására. A vendégkönyv első bejegyzése Széchenyi István nevéhez fűződik, aki eljött megnézni az újonnan avatott gyermekkórházat. Ebben az időben még csak három ilyen intézmény működött a világon, s ez volt az egyetlen, amelynek kórlapjai a kezdetektől fogva fennmaradtak, tanulságul szolgálva az utókornak.

Az eleinte teljesen latin szöveg hazánk nyelvének 1844-ben történt hivatalossá tétele után egyik lapról a másikra magyarra vált. A mai kutatók szempontjából érdekesség, hogy az orvostudomány eredeti nyelvén írt diagnózisokkal könnyen boldogulnak, míg az akkori magyar megnevezésekkel olykor nehezebben. Akadt olyan csemete, akinek a kórképénél – jobb szó nem lévén – „butaságot” tüntettek föl a szakemberek.

Az időszak egyik legsúlyosabb betegsége a diftéria volt, amely számos áldozatot követelt. A légutakban keletkezett gyulladás fokozatosan elzárta a levegő útját, az esetek kétharmadában fulladást előidézve ezáltal. A Semmelweis Egyetem professzora meg is mutatta a kameráknak az egyik páciens testéből eltávolított „gyulladásos izzadmányt”, azaz megszilárdult váladékot.

Egy amerikai találmány igazolta, hogy különböző méretű fémcsövek segítségével biztosítható a gége átjárhatósága, melynek behelyezéséhez külön eszközkészlet volt szükséges. Bókay János, a klinika akkori igazgatója az elsők között szerezte be ezeket. A több ezer ilyen beavatkozás jelentősen csökkentette a halálozást.

Sándor Alexandra Valéria

A videót a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatósága készítette.

Címkék: Gyermek, Diftéria, Történet

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!