Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Kiemelt cikkek > Absztinenciával a mellrák ellen

2013. március 28. 10:23 Absztinenciával a mellrák ellen

Azoknak a kamasz lányoknak, akiknek a családjában előfordult melldaganat, fiatal felnőttként nagyobb lesz az esélyük a jóindulatú mellelváltozásokra. Az emelkedett kockázatot pedig tovább növeli, ha alkoholt fogyasztanak.

"Akinek a családjában már előfordult melldaganat, legtöbbször azt kérdezik, miként előzheti meg, hogy lányánál is kialakuljon a betegség” – mondta el Graham A. Colditz epidemiológus, sebész professzor. „A kockázat csökkentésére, illetve továbbfokozásának megakadályozására az egyik stratégia az alkoholfogyasztás mérséklése.”

A Cancer című folyóiratban megjelent kutatási anyag az elsők közt vizsgálta meg az alkohol hatását a tinédzserek mellbetegségeinek kockázatára. A legtöbb hasonló kutatás inkább az idősebb, negyvenes-ötvenes-hatvanas korosztályra koncentrált. "Szóban forgó kutatásunk során megkíséreltük kideríteni, milyen hatással van az alkohol azon nők szervezetére, akiknek a családjában már előfordult mellrák és jóindulatú mellelváltozás, azokhoz képest, akiknek a felmenői nem szenvedtek hasonló betegségekben. Azoknál láttunk erőteljesebb összefüggést, akiknél már volt hasonló betegségre példa a vérrokonok körében” – fejtette ki Colditz.

Az alkohol csak rontott a helyzeten

A fiatalabb korosztállyal foglalkozó vizsgálat 1996-ban vette kezdetét, 50 amerikai állam területéről több mint 9000 fiatal lány bevonásával. Az alapkérdőív kitöltésekor az életkoruk 9 és 15 év között mozgott. Az ezt követő öt évben nyomonkövető kérdőívekre kellett válaszolniuk. 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben pedig rögzítették a családi anamnézisüket, alkoholfogyasztási szokásaikat, magasságukat, súlyukat, derékbőségüket, az első menstruációt és más olyan tényezőket, melyek befolyásolják a mellrák kialakulásának kockázatát.

A kutatók először a családi anamnézist vizsgálták, az alkoholfogyasztástól függetlenül. Kiderült, hogy a lányoknál, akiknek az anyja vagy a nagynénje volt mellrákos, majdnem kétszeresére nőtt a kockázat arra, hogy fiatalon jóindulatú megbetegedést találjanak náluk. Ugyanilyen arányt találtak azoknál is, akiknek az anyja kórelőzményében szerepelt jóindulatú melldaganat. Az alkohol tovább emelte az esélyeket a családi terheltség esetén. Akiknek a családjában nem találtak melldaganatos beteget, ott az alkohol sem emelt a jóindulatú elváltozások megjelenésének kockázatán. Ehelyett a hajlam inkább kapcsolódott a gyermekkori magasabb testtömeg-indexhez.

A nagyobb testtömeg is befolyásoló tényező

"A magasabb testalkat összefügg a mellrák kockázatával” – jelentette ki Colditz. „Néhány adat arra is utal, hogy a gyorsabb növekedési ütem is fokozza a daganatra való hajlamot. Nyilván ezt lehetetlen befolyásolni, de ha megértjük, hogy mi történik a testben, milyen szerep jut a testmozgásnak és az étrendnek, talán még idejekorán módosíthatjuk a kockázati tényezők összeadódását.”

(Medipress)

Címkék: Emlőrák, Alkohol, Mellrák

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!