Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Csökkenti egy bizonyos stressz-fehérje szintjét az akupunktúra

2013. április 04. 12:23 Csökkenti egy bizonyos stressz-fehérje szintjét az akupunktúra

Állatkísérletekben sikeresen bizonyították, hogy az akupunktúra csökkenti egy olyan fehérje szintjét, ami a stresszhez kapcsolódik - derült ki a Georgetown Egyetemi Orvosi központ (GUMC) legújabb kutatásából.

Bár a hagyományos kínai akupunktúrát, mint bevált stresszkezelési terápiát már szerte a világon régóta alkalmazzák, azt azonban eddig nem tudták, hogyan is hat pontosan a szervezetre. "Régóta tudtuk, hogy az akupunktúra csökkenti a stresszt, de ez az első vizsgálat, ami molekuláris bizonyítékot tárt fel" - mondta a tanulmány szerzője, Ladan Eshevari. A kutatók felfedezték, hogy az Y neuropeptid  (NPY) nevű fehérje szintjét - amit a szimpatikus idegrendszer választ ki - az akupunktúra befolyásolhatja. A szimpatikus idegrendszer ugyanis stresszes helyzetekben, az úgynevezett "harcolj vagy menekülj" szituációkban a tüdő, a szív és az agy kivételével csökkenti a szervek véráramlását. Ez az állapot azonban hosszú távon magas vérnyomást és szívbetegségeket okozhat.

A fájdalmat is csillapítja

A kutatók patkányokon végeztek kísérleteket, hogy lássák, hogyan változik stressz-szintjük, illetve ennek a fehérjének a szintje az elektroakupunktúrás módszer hatására. Ez a fajta akupunktúra nemcsak fájdalommentes, hanem hatékonyan képes csillapítani a fájdalmat. A tanulmány során többfajta vizsgálatot is végeztek, és bár még további tesztekre van szükség, a szakemberek szerint az eredmények nagyon biztatóak.

A tanulmány az Experimental Biology and Medicine c. folyóiratban jelent meg.

Címkék: Akupunktúra, Stressz, Fájdalom

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!