Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Rövid hírek > Hogyan álmodnak a vak emberek?

2012. március 16. 16:00 Hogyan álmodnak a vak emberek?

Fotó: Hector Landaeta

Annyi kérdés merült fel a vakok életének részleteivel kapcsolatban, hogy Tommy Edison - aki születése óta vak - elindította saját YouTube-os sorozatát a "The Tommy Edison Experience"-et, amelyben saját tapasztalatait osztja meg a nézőkkel, például arról, hogy ő hogyan álmodik.

Vajon hogyan használja a bankautomatát egy vak ember? Vagy egyáltalán hogyan fizet papírpénzzel? Tommy Edison ilyen és ehhez hasonló kérdésekről mesél az érdeklődőknek, hogy jobban megértsék a vakok világát. Legutóbb is érdekes témáról beszélt, arról, hogyan álmodik egy vak ember. Edison elmagyarázta, hogy mivel ő születése óta nem lát, így az álmaiban sem "lát". "Azt hiszem, mivel én sosem láttam az életben sem, álmomban sem tudom, hogy mit kellene látnom, és nem is látok"- magyarázza Edison a videóban. "Úgy értem, hogy én ilyenkor is úgy tapasztalom meg az életet, ahogyan ébren. A szagok, a tapintás, az ízlelés mind ugyanúgy megvannak. Úgy, mint ahogyan a látók látják az életet, ugyanúgy látják az álmaikat is."

A látók nem annyira emlékeznek a szagokra és az ízekre

Edison szerint a látók nem igazán emlékeznek a szagokra vagy az ízekre az álmukban, mert az életben sem figyelnek oda annyira az érzékszerveikre, mint a vakok. Vagyis szerinte a látók vizuálisan vezéreltek, így álmukban is azok. Dr. Rachel Vreeman, az Indiana Egyetem Orvosi Karának professzora nemrég megjelent tanulmányában ( "Don't Cross Your Eyes ... They'll Get Stuck That Way!") a látók és a nem látók álmai közötti különbségekre kereste a választ.

Dr. Vreeman korábbi kutatásokra hivatkozva elmagyarázta, hogy akik születésüktől fogva nem látnak, vagy nagyon korán vesztették el a látásukat, azoknak az álmai is különbözőek. Ők ugyanis nem látnak semmilyen képeket, mint ahogy ébren sem. A szakértő szerint azok, akik azonban 5 éves koruk után vesztették el a látásukat, tapasztalhatnak képeket álmukban, ők ugyanis emlékezhetnek arra, amiket korábban észleltek. Dr. Vreeman emellett azt is hozzátette, hogy a vakok sokat álmodnak a közlekedéssel, mivel valószínűleg számukra ez okoz nagyobb gondot az életben.

(Medipress)

Címkék: Álom, Vakság, Képek

Megosztás

Ha hozzá kíván szólni a témához, először be kell jelentkeznie!